Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бунтът на Пригожин е провокиран от нареждане "Вагнер" да подпише договор с Шойгу, смятат САЩ


Руският военен министър Сергей Шойгу
Руският военен министър Сергей Шойгу

Решението на Евгений Пригожин да се разбунтува срещу командването на руската армия е провокирано от нареждането на военния министър Сергей Шойгу частната военна групировка “Вагнер” да подпише договор с руското Министерство на отбраната. Това съобщи американското издание Вашингтон пост в неделя, като се позова на източници от разузнаването на САЩ.

В петък вечерта основателят на “Вагнер” обяви “марш на справедливостта” срещу ръководството на руската армия. В събота сутринта той обяви, че наемниците му са поели контрола върху военния щаб в Ростов на Дон, а конвой на “Вагнер” тръгна към Москва и стигна на 200 километра от руската столица. В събота вечерта Пригожин изненадващо прекрати похода на “Вагнер”, а впоследствие Кремъл съобщи, че е постигнато споразумение Пригожин да замине за Беларус.

В неделя няколко американски издания съобщиха, че разузнавателните агенции на САЩ са имали информация за това, че Пригожин е подготвял бунт. Според Си Ен Ен американското разузнаване е разбрало, че основателят на “Вагнер” струпва оръжия, боеприпаси и военна техника до границата с Русия.

Формированието на “Вагнер” се бие на страната на Москва срещу Украйна и негови наемници бяха базирани в незаконно окупирани украински територии.

Американските медии съобщават също, че президентът на САЩ Джо Байдън и представители на Конгреса са получили от разузнаването информация за случващото се по-рано тази седмица. Според Ню Йорк таймс Байдън е разговарял с лидерите на Франция, Германия и Великобритания по темата.

Вашингтон пост съобщи, че разузнаването на САЩ е забелязало знаци за подготвяния бунт в средата на юни. Според източници на изданието ескалацията е провокирана от указ на руския министър на отбраната Сергей Шойгу от 10 юни.

Той съдържа нареждане всички “доброволчески отряди”, които се сражават в Украйна, да подпишат договори с Министерството на отбраната до 1 юли. В указа не се уточнява за кои отряди става дума, но министерството неведнъж е определяло като “доброволци” бойците на “Вагнер”.

Тогава Пригожин каза, че “няма да подписва никакви договори с Шойгу”. Към този момент напрежението между основателя на “Вагнер” и ръководството на военното министерство и командването на армията вече беше публично известно.

Украинските служби също са наблюдавали с повишено внимание действията на Пригожин след указа на Шойгу на 10 юни, съобщи Вашингтон Пост, като се позова на високопоставен украински държавен служител. Киев е приел насериозно възможността Пригожин да се обърне срещу военното командване в Москва след този ход на Шойгу.

Изданието добавя, че американските служби не са разполагали с информация за точния характер на действията на Пригожин, нито за момента, в който той възнамерява да ги предприеме.

В петък вечерта основателят на “Вагнер” обвини ръководството на руското Министерство на отбраната за ракетни удари по лагери на неговите наемници и обяви “марш на справедливостта”, в който по думите му могат да се включат 25 000 бойци на “Вагнер”.

В събота сутринта основателят на “Вагнер” каза, че бойците му са поели контрола върху щаба на руската армия в Ростов на Дон, откъдето се координира командването на руските сили, който воюват срещу Украйна. По-късно през деня се появиха съобщения, че колоната от бронирани превозни средства на “Вагнер” е подминала град Воронеж и се движи в посока към Москва.

Руският президент Владимир Путин определи случващото се като “предателство” и каза, че “неизбежно наказание” очаква тези, които разделят руското общество.

В събота вечерта Пригожин каза в аудио съобщение в Телеграм, че прекратява похода на наемниците си към Москва. Президентството в Беларус съобщи, че е била постигната договорка с посредничеството на Александър Лукашенко.

По-късно Кремъл потвърди за споразумението. В съобщението се посочва, че Пригожин ще замине за Беларус, а делото срещу него за “призив за въоръжен бунт” ще бъде прекратено.

Бойците на “Вагнер”, които участваха в похода на Пригожин към Москва, няма да бъдат съдени, каза още Кремъл. Наемниците, които не участваха, ще преминат под прякото командване на руската армия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG