Връзки за достъпност

Извънредни новини

Злоупотреби, присвояване, пране на пари. Европрокуратурата проверява строежа на тунел "Железница"


Ръководителката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши по време на посещението си в България през ноември 2023 г.
Ръководителката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши по време на посещението си в България през ноември 2023 г.

Европрокуратурата проверява български фирми и имоти за злоупотреби, свързани със строежа на тунел „Железница“. Това съобщи сайтът на институцията в понеделник.

Новината идва, след като в края на февруари 2024 г. най-дългият тунел в България - „Железница“, беше открит за движение. Възлагането и строежът на двукилометровия обект отнеха общо около 10 години и бяха белязани от редица съмнения, писа в. „Капитал“ около откриването на тунела.

Сега прокуратурата на Европейския съюз е разпоредила претърсването на 6 български фирми и 4 частни имота в 2 различни области в страната. Фирмите и сградите имат връзка с построяването на тунела. Те са претърсени в понеделник от Главната дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) и Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Целта на претърсванията е да се съберат доказателства за злоупотреби с европейски фондове, присвояване и пране на пари.

Изграждането на тунела на автомагистрала „Струма“ се ръководеше от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), която през 2019 г. сключи договор с консорциум от 3 дружества за изпълнението на проекта. Става дума за обединението „АМ Струма тунел 2018“, в което влизат „Джи Пи груп“, „Глобал кънстръкшън“ и „Виа план“.

Изпълнителите са получили около 185 млн. лева за работата по този тунел. 85% от тези пари идват от фондовете на ЕС.

Европрокуратурата припомня, че по темата е започнато разследване и от българската прокуратура. До момента то е разкрило, че едно от дружествата в консорциума е заподозряно в няколко престъпления, включително присвояване, злоупотреба с европейски средства и пране на пари.

„Твърди се, че разследваното дружество е извършило в много кратък срок няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 млн. лева (5,6 млн. евро) към верига от кухи фирми, което е довело до изтегляне на високи суми в брой от лица с криминални досиета“, пишат от институцията.

Съобщението на прокуратурата на ЕС не споменава името на фирмата.

Европейската прокуратура вече започна няколко разследвания по инфраструктирни проекти в България, при някои от които са замесени и част от дружествата, работили по тунела "Железница".

Един от примерите е ремонтът на улица „Граф Игнатиев“ в София, който започна през 2018 г. Спечелената от „Джи Пи груп“ поръчка за изпълнението на проекта тогава стана обект на съдебно дело, а след първоначалния ремонт на „Граф Игнатиев“ многократно бяха извършвани допълнителни ремонти на ремонта. През 2023 г. Европейската прокуратура започна проверка на ремонта на тази улица.

Сега от институцията добавят, че проверяваните дружества и лица фигурират и в друго разследване на прокуратурата за злоупотреби по инфраструктурни жп проекти. То също започна през 2023 г. и засяга 2 проекта за модернизация на железопътната мрежа в България на стойност над 241 млн. евро, получени от ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG