Връзки за достъпност

Извънредни новини

АЕЖ призова управляващите да защитят журналистите от тормоз на "Възраждане" 


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) изрази солидарността си с колегите от платформата за проверка на фактите Factcheck.bg и призова властите да наблюдават проявите на партия "Възраждане".

Журналистките от платформата Мина Киркова и Ралица Ковачева са станали жертва на тормоз в социалните мрежи от членове и привърженици на политическата сила.

Това е поредната проява на партията с лидер Костадин Костадинов. Преди десет дни Софийската градска прокуратура възложи на ДАНС и ГДБОП проверка за антисемитския фотоколаж с лицето на бившия външен министър Соломон Паси. Той беше споделен в група на "Възраждане" в Телеграм.

Освен карикатурата през последните месеци привърженици на "Възраждане" възпрепятстваха прожекцията на филм с ЛГБТ тематика в София, опитаха и в Пловдив, както и вандализираха заведение, на което нарисуваха свастика.

На 31 юли Българският хелзинкски комитет (БХК) подаде сигнал до временния главен прокурор Борислав Сарафов, в който се настоява за разпускане на проруската националистическа партия "Възраждане" като противоконституционна.

В обръщението си във вторник АЕЖ призова властите внимателно да наблюдават “Възраждане” за подкрепа и разпространение на антисемитизъм, език на омраза, сочене с пръст на неудобни критици, разпространяване на лични данни, в това число и снимки на “врагове”, които могат потенциално да доведат до насилие и да подтикват привържениците й към престъпления от омраза.

В случай, че има достатъчни основания за това, прокуратурата следва да предприеме действията, предвидени в чл. 40, ал. (1) и (2) от Закона за политическите партии, се казва в позицията. Тази алинеи казват, че Софийски градски съд може да заличи регистрацията на партия в случай, че тя нарушава разпоредбите на закона и Конституцията.

Полицията и прокуратурата трябва да се отнасят максимално сериозно към всякакви заплахи – преки или непреки, отправени към журналисти от представители и привърженици както на “Възраждане”, така и на всяка друга радикализираща се политическа сила, пишат от Асоциацията.

Поредният случай е свързан с журналистките Мина Киркова и Ралица Ковачева. Техни снимки се разпространяват с обидни и клеветнически коментари и заплахи из различни групи на “Възраждане”, включително и в такива, управлявани от лидера и депутати от партията.

Дейността в социалните медии показва нива на координираност, присъщи на добре организирана кампания за влияние, според АЕЖ. Към момента на публикуване на позицията въпросните публикации са споделени стотици пъти от индивидуални профили и разпространени в десетки групи и страници.

Повод е проверка на Factcheck.bg, която прави преглед на всички обстоятелства около нашумелия украински сайт “Миротворец”. Материалът излага както известните факти в него, така и множеството критики на международни организации, но също така показва и как съществуването на този сайт се използва от руската пропаганда, за да се злепоставят украинското правителство и неговите съюзници. Обективното и неедностранчиво отразяване явно не се харесва на част от привържениците на “Възраждане”, които започват да нападат авторката на текста, отбелязват от АЕЖ.

Въпреки критиката си към “списъците” на “Миротворец”, “Възраждане” отдавна прави “списъци” с български журналисти и медии, които не одобрява. Те са наричани “чуждестранни агенти”, не са допускани до събития на партията, подлагани са на охулване и заплахи в социалните медии.

Това не е първият случай, в който АЕЖ взима отношение по враждебни прояви на представители на “Възраждане” към журналисти. Преди година АЕЖ излезе с позиции в защита на журналистите Ралица Фичева и Лъчезар Лисицов, като това са само два от няколкото примера, показващи системност в поведението на тази партия.

Factcheck.bg е член на най-авторитетната мрежа за проверка на фактите в света The International Fact-Checking Network (IFCN) на института Пойнтер в САЩ.

Безпочвените твърдения, че медии, в това число Factcheck.bg, са финансирани от “Сорос/ЦРУ” са част от очернящата кампания на “Възраждане” срещу политическите им опоненти, организациите на гражданското общество, различни религиозни, социални и етнически групи, се казва още в позицията на АЕЖ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG