Връзки за достъпност

Извънредни новини

Франция дава на Украйна изтребители "Мираж". САЩ отпускат боеприпаси за $225 милиона


Френски пилоти стоят до изтребител "Мираж 2000".
Френски пилоти стоят до изтребител "Мираж 2000".

Франция ще предостави на Украйна изтребители "Мираж 2000", за да ѝ помогне да се защити от руската агресия. Това обяви френският президент Еманюел Макрон след честванията на 80-годишнината от десанта в Нормандия, на които присъстваха колегите му от Украйна и САЩ Володимир Зеленски и Джо Байдън. Междувременно стана ясно, че Вашингтон ще изпрати на Киев нов пакет с военна помощ на стойност 225 млн. долара.

Това става на фона на призива на Байдън в Нормандия западните сили да продължат да подпомагат украинската съпротива срещу Русия. Миналата седмица Зеленски направи обиколка в Европа, по време на която споразумения с шест страни за военна помощ в размер на над 18,2 млрд. евро.

Макрон каза в четвъртък пред френската държавна телевизия, че продажбата на изтребители на "Мираж 2000" на Украйна ще ѝ позволи "да защити своята земя, своето въздушно пространство". По думите му това ще бъде част от нов етап на военно сътрудничество между двете страни, което ще включва и обучение на украински пилоти. Париж предлага да обучи 4500 летци.

В същото време американски официални представители заявиха, че САЩ ще изпратят на Украйна нов пакет военна помощ за около 225 млн. долара, предаде Асошиейтед прес.

Пакетът ще включва основно боеприпаси, които украинските сили ще могат да използват за нанасяне на удари срещу заплахи на територията на Русия, за да защитят град Харков от подновената руска офанзива.

Новата американска помощ включва боеприпаси за мобилната артилерийска ракетна система HIMARS, както и минохвъргачки и артилерийски снаряди.

Според последната позиция на Вашингтон Украйна може да използва такива оръжия за нанасяне на удари отвъд границата си с Русия, ако силите там атакуват или се готвят да атакуват украинска територия. Тази промяна обаче не променя политиката на САЩ, която насочва Украйна да не използва предоставените от американците ракети ATACMS или ракети с голям обсег и други боеприпаси за удари дълбоко в територията на Русия.

Подобно разрешение дадоха Германия и други западни страни, което предизвика заплаха за "асиметричен отговор" от страна на руския президент Владимир Путин. Очаква се през следващата седмица ядрена подводница и военни кораби на Русия да акостират в кубинската столица Хавана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG