Връзки за достъпност

Извънредни новини

Франция повиши нивото на опасност след убийството на учител в ислямистка атака


Полицаи охранява периметъра на убийството пред лицея в Арас, Франция, 13 октомври 2023 г.
Полицаи охранява периметъра на убийството пред лицея в Арас, Франция, 13 октомври 2023 г.

Франция повиши до най-висока степен предупреждението за опасност в страната, съобщи късно в петък министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен.

Това се случва, след като по-рано същия ден един човек беше убит, а други двама бяха ранени при нападение с нож, което френските власти определиха като ислямистка атака.

Убитият е учител в училище в северния френски град Арас. По първоначални данни той е бил наръган с нож от бивш ученик в училището, който според полицейски източници, цитирани от Ройтерс, е от чеченски произход и е роден в Русия. Други френски медии съобщиха, че е от ингушки произход.

Множество свидетели са чули нападателя да крещи "Аллаху Акбар", каза прокурорът Жан-Франсоа Рикар.

"За пореден път училище беше ударено от варварството на ислямския тероризъм", каза президентът на Франция Еманюел Макрон, който пристигна на мястото на нападението.

Заподозреният е арестуван, задържан е и един от братята му. Източник от полицията, цитиран от Ройтерс, съобщи, че нападателят е бил в държавен списък за наблюдение на хора, смятани за потенциален риск за сигурността.

По думите на министъра на вътрешните работи Джералд Дарманин атаката в Арас е свързана с конфликта между Израел и Хамас. Преди седмица палестинската паравоенна групировка, която е обявена за терористична от ЕС, САЩ и редица държави, извърши най-мащабната си атака срещу Израел от създаването си. Най-малко 1300 души бяха убити при нея, а Израел отговори с ответни удари, при които загинаха близо 2000 души.

През последните години Франция стана мишена на поредица от ислямистки атаки. Един от най-тежките случаи беше едновременното нападение на въоръжени мъже и атентатори самоубийци срещу места за забавление и кафенета в Париж през ноември 2015 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG