Връзки за достъпност

Извънредни новини

Газ за ЕС. Защо Русия засилено атакува енергийни обекти в Украйна


Работници гасят пожар след руска атака срещу Триполската ТЕЦ в Украинка, Киевска област, Украйна, 11 април 2024 г. Снимката е илюстративна.
Работници гасят пожар след руска атака срещу Триполската ТЕЦ в Украинка, Киевска област, Украйна, 11 април 2024 г. Снимката е илюстративна.

Основната цел на руските атаки срещу Украйна от изминалото денонощие са били енергийни обекти, включително газови съоръжения, от които зависи сигурността на доставките на газ за Европейския съюз (ЕС). Това каза във вечерното си обръщение в събота срещу неделя президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Думите му идват, след като по-рано в събота Русия нанесе масирана ракетна атака срещу обекти от енергийната система на Украйна. Тогава украинският министър на енергетиката Герман Галушченко съобщи, че сред целите са били четири топлоелектрически централи.

Рано в неделя руската армия отново нанесе атака, при която беше ударен и енергиен обект в Николаев.

Сега Зеленски каза, че наред с тези обекти, нападенията на Русия в събота са били насочени и срещу съоръжения за транзит на газ.

"Това са газовите съоръжения, от които в частност зависи сигурността на доставките за Европейския съюз", каза президентът на Украйна.

Агенция Ройтерс припомня, че Русия все още доставя газ за ЕС през Украйна по силата на споразумение с "Газпром". Неговият срок изтича през декември.

Зеленски не уточни кои са били конкретните обекти, нито дали ракетите са ги поразили. Той обаче посочи, че траекториите на ракетите и характерът на ударите са били такива, че "да затруднят максимално работата на нашата система за противовъздушна отбрана". В тази връзка той повтори призива си да бъдат предоставени на Украйна отбранителни противоракетни системи.

"В момента всяка свалена ракета е изключителен резултат. Затова благодаря на партньорите, които доставят муниции за противоракетната ни отбрана. Всеки арсенал е животоспасяващ в буквален смисъл", каза Зеленски.

Атаката в събота е четвъртото широкомащабно въздушно нападение на Русия, насочено към енергийната система на Украйна само за последния месец. Киев отдавна казва, че е изправен пред недостиг на противовъздушна отбрана и затова не успява ефективно да противодейства на въздушните атаки на руската армия.

Последно преди ден САЩ съобщиха, че ще предоставят на Украйна ракети "Пейтриът" за системите ѝ за противовъздушна отбрана като част от мащабен пакет от помощ за 6 млрд. долара. Новата военна помощ е част от одобрения по-рано в сряда от сената на САЩ пакет от 61 млрд. долара в подкрепа на Киев.

Преди това в продължение на шест месеца републиканците в Камарата на представителите в американския Конгрес спъваха помощта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG