Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съветът за сигурност на ООН поиска незабавно прекратяване на огъня в Газа. Какво следва


Съветът за сигурност на ООН заседава по предложение за прекратяване на огъня в Газа и гласуване на заложническа сделка в централата на ООН в Ню Йорк, 22 март
Съветът за сигурност на ООН заседава по предложение за прекратяване на огъня в Газа и гласуване на заложническа сделка в централата на ООН в Ню Йорк, 22 март

Съветът за сигурност на ООН призова за незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа, съобщи Ройтерс. Това беше възможно, след като САЩ не наложиха вето на мярката, с което промениха досегашната си позиция.

В понеделник Съветът поиска и освобождаване на всички заложници, които все още се намират в Газа, но без двете условия да са обвързани, каквото беше първоначалното желание на САЩ.

Новината идва на фона на нарастващия световен натиск за примирие в Газа и намеренията на Израел да нападне южния град Рафах по суша. Там се намират близо 1,4 млн. палестинци, които са избягали от военните действия в северната част на ивицата.

Войната започна след атака на Хамас на 7 октомври, при която загинаха 1200 души, а над 240 бяха взети за заложници. Според палестинските здравни власти до момента в Газа са загинали около 32 хиляди души.

Хамас е палестинската паравоенна групировка, обявена за терористична от САЩ и ЕС.

В понеделник Съветът за сигурност на ООН за първи път призова за прекратяване на огъня от началото на войната след няколко неуспешни опита. Досега Вашингтон използваше правото си на вето, за да защити Израел, затова резолюцията предизвика негативна реакция от страна на държавата.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху каза, че САЩ са "изоставили" предишната си позиция, която обвързваше освобождаването на заложниците с прекратяването на огъня.

Какво следва

"Тази резолюция трябва да бъде изпълнена. Неизпълнението ще бъде непростимо", написа в социалните мрежи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Малко след това обаче израелският министър на отбраната Йоав Галант каза, че Израел няма да спре войната в Газа, докато там все още се държат заложници.

Въпреки международния натиск Израел не показва намерение да отстъпи.

"Всички тези страни, които сега се отдръпват от Израел, ще погледнат назад към този момент като към знак на срам", каза миналата седмица израелският министър на стратегическите въпроси Рон Дермер.

Същевременно посланикът на САЩ в ООН каза, че резолюцията на Съвета за сигурност за прекратяване на огъня в Газа е "необвързваща" и че то няма да се случи без "освобождаване на заложниците". Всички резолюции на Съвета за сигурност на ООН са правно обвързващи.

САЩ и Израел

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху каза, че резолюцията ще навреди на военните усилия на Израел и на опита му да освободи над 130 заложници, които все още са в плен на Хамас. Той каза и че тя представлява "отстъпление" от досегашната политика на САЩ.

"Гласуването ни не представлява промяна в нашата политика", каза пред репортери говорителят на Белия дом Джон Кърби. "Нищо не се е променило в нашата политика. Нищо."

След гласуването в ООН Нетаняху отмени посещението си във Вашингтон на делегация на високо равнище, която трябваше да обсъди планираната израелска военна операция в южния град Рафах в Газа.

Пред Ройтерс американски служител, говорещ при условие за анонимност, казва, че САЩ са озадачени от решението на Израел.

От октомври САЩ наложиха вето на три проекторезолюции на Съвета за сигурност на ООН относно войната в Газа. Те два пъти се въздържаха, което позволи на Съвета да приеме резолюции, насочени към увеличаване на помощта за Газа и призоваващи за продължителни паузи в бойните действия.

През октомври и в петък Русия и Китай също наложиха вето на две проекторезолюции на САЩ относно конфликта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG