Връзки за достъпност

Извънредни новини

България също призова за примирие в Газа. Кой подкрепи плана на Байдън досега


Дим се издига над Ивицата Газа близо до границата с Израел (илюстративна снимка).
Дим се издига над Ивицата Газа близо до границата с Израел (илюстративна снимка).

България, заедно с още 16 държави, призова палестинската групировка Хамас да приеме обявения от президента на САЩ Джо Байдън план за примирие в Ивицата Газа. Това става ясно от публикувано от Белия дом изявление. В него държавите искат от Хамас и Израел да направят нужните компромиси, за да се сложи край на войната.

Новината идва няколко дни, след като Байдън представи плана за прекратяване на огъня в Газа. Той е предложен от Израел и включва изтегляне на израелските сили от анклава в замяна на освобождаването на всички заложници от Хамас.

Хамас, която е обявена за терористична от Европейския съюз и САЩ, нападна Израел на 7 октомври. В резултат на това 1200 души бяха убити, а над 25 бяха взети за заложници. В отговор Израел започна война в Ивицата Газа, като досега жертвите там са над 35 хиляди по данни на местните здравни власти.

Държавите, които призовават Хамас да приеме условията за мир са САЩ, Канада, Франция, Великобритания, Германия, Аржентина, Полша, Испания, Бразилия, Австрия, Колумбия, Дания, Португалия, Румъния, Сърбия и Тайланд.

"Няма време за губене. Призоваваме Хамас да сключи това споразумение, което Израел е готов да придвижи напред, за да започне процесът по освобождаване на нашите граждани", пише в изявлението.

Посочва се и че освен незабавно спиране на огъня, със споразумението ще се осигурят възможности за по-траен дългосрочен мир, както и създаване на палестинска държава.

"Време е войната да приключи и това споразумение е необходимата отправна точка", пише в изявлението.

Какво представлява споразумението

Планът за трайно примирие в Ивицата Газа се състои от три фази.

  • Първата фаза включва прекратяване на огъня, изтегляне на израелските военни от населените райони в Газа, както и освобождаване на част от живите заложници и част от телата на починалите в замяна на палестински затворници. В този етап жителите на Газа ще могат да се върнат по домовете си и ще се увеличат доставките на хуманитарна помощ.
  • Втората фаза включва трайно прекратяване на военните действия, изтегляне на израелските военни от Газа и освобождаването на останалите израелски заложници в замяна на палестински затворници.
  • Третата фаза включва създаването на план за възстановяване на Ивицата Газа, без да се въоръжава Хамас, както и връщането на телата на всички заложници.​

Международната покдкрепа

В понеделник държавите от Г-7 също призоваха Хамас да приеме предложението, представено от американския президент. Това включва Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ.

Те съобщиха, че „напълно подкрепят и ще застанат зад всеобхватното“ споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците във войната в Газа.

Планът за прекратяване на огъня е подкрепен и от Европейската комисия, Египет, Катар и други арабски правителства.

По информация на Държавния департамент на САЩ от петък насам държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е разговарял с външните министри на Турция, Египет, Катар, Саудитска Арабия, Йордания, Обединените арабски емирства, Мароко и Алжир.

През уикенда Блинкен е разговарял и с израелския министър на отбраната Йоав Галант.

Помощник на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху потвърди в неделя, че Израел е приел рамковото споразумение за прекратяване на войната в Газа, макар че го определи като несъвършено и нуждаещо се от още много работа.

Същевременно Нетаняху е изправен пред крайнодясна коалиция, която заплаши да свали правителството му, ако премиерът се съгласи с новото предложение. Причината е, че то не предвижда цялостно унищожаване на Хамас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG