Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ и ДПС искат руският петрол да спре да се внася в България от 1 януари, а не от март


Председателят на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ)
Председателят на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ)

ГЕРБ ще поиска руският петрол да спре да се внася в България от 1 януари. Това каза във вторник депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев. По-рано във вторник същото поиска и ДПС.

България е единствената държава в Европейския съюз, която през 2022 г. получи специално изключение (дерогация) от европейските санкции срещу Русия, с които беше забранен вносът на руски петрол по морски път.

Изказването на Добрев идва, след като на 17 ноември управляващите партньори ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС се договориха дерогацията да отпадне на два етапа - частично от 1 януари и окончателно от 1 март 2024 г. Първоначално ГЕРБ и ДПС настояваха това да се случи по-рано.

Във вторник Добрев каза, че ще внесе законопроекта заедно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Добрев съобщи, че е говорил със съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, който също е обещал подкрепата си.

"В последните два дни се насложиха няколко събития. България се превърна в четвъртия най-голям клиент за руски петрол в света. Какво се случва с тези огромни количества? В открито море се претоварва на други кораби. Еврокомисаря по финансите ни насърчава да премахнем дерогацията", каза Добрев.

Той съобщи, че ще свика извънредно заседание на комисията по енергетика в сряда, на което да бъде обсъдено новото предложение.

През ноември срокът за отпадането на дерогацията доведе до напрежение между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Това стана след неколкократни опити на ГЕРБ и ДПС да гласуват законопроект, с който тя да отпадне 3 дни след приемането на текста. ПП-ДБ обаче изтъкваха аргумента, че е по-добре това да се случи след края на зимния сезон, тъй като запасите от петрол може да се изчерпят бързо и горивата да поскъпнат. В крайна сметка партиите се споразумяха окончателно това да се случи през март.

Първоначалноят срок на дерогацията беше краят на 2024 г., като през юли 2023 г. ДПС, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приеха тя да бъде прекратена през октомври, два месеца преди изтичането ѝ.

Дерогацията засяга руския енергиен гигант "Лукойл". В началото на ноември доклади показаха, че Русия е получила над 1 млрд. евро благодарение на дейността на компанията в България вследствие на изключението от европейските санкции.

По-рано във вторник "Лукойл" съобщи, че обмисля да продаде бизнеса си в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG