Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Въпрос от стратегическо значение". ГЕРБ иска отмяна на дерогацията за руския петрол, ДПС ги подкрепя


Бойко Борисов и Делян Пеевски, колаж
Бойко Борисов и Делян Пеевски, колаж

ГЕРБ смята да внесе следващата седмица в Народното събрание решение за прекратяване на дерогацията за преработка на руски петрол на "Лукойл Нефтохим Бургас". От парламентарната група на ДПС ще го подкрепят.

В петък вечер председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова каза по време на среща с членове и симпатизанти, че партията има намерение да задължи правителството в едноседмичен срок да отнеме дерогацията на руската компания.

В събота пресцентърът на ДПС съобщи, че парламентарната му група ще застане зад това решение.

На сайта на движението е публикувана позиция, от която се разбира, че съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски подкрепя предложението на ГЕРБ за прекратяване на дерогацията за преработка на руски петрол на “Лукойл Нефтохим Бургас”, защото "това е въпрос от стратегическо значение за България и българските граждани".

Пеевски казва, че още в понеделник от ДПС ще изискат доклади от шефовете на митниците и НАП, с които да информират Парламента какво се случва в "Лукойл", дали се заобикалят санкциите и дали си плащат данъците.

Часове преди да излезе позицията на ДПС финансовият министър Асен Василев коментира предложението на ГЕРБ, като каза, че парламентът вече е взел решение по този въпрос, а дерогацията ще продължи още една година.

"Ако ще се предлага нещо ново, трябва да видим какво точно се предлага. То ще бъде обсъдено от цялото правителство, в това число и от министъра на икономиката", каза Василев, цитиран от БТА. По думите му предишното решение е било взето на базата на обстойни доклади за това какво е възможно да се случи като скорост на прехода.

Според финансовият министър "Лукойл" за първи път започва да плаща данъци, а държавата да си прибира парите от рафинерията, което е изключително важно за българския бюджет.

България е единствената страна в Европейския съюз (ЕС), която получи възможност да внася петрол от Русия по море до края на 2024 г. В останалите държави членки забраната е в сила от края на 2022 г. Тя е част от санкциите към Русия заради непредизвиканата ѝ военна агресия срещу Украйна.

В края на юли тази година в Народното събрание беше внесен проектозакон за пълната забрана за внос руски петрол в България с подписите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Делян Пеевски от ДПС.

Първоначалното предложение беше вносът на руски петрол да бъде прекратен месец след влизане в сила на решението. Икономическата комисия в парламента обаче прие това да се случи чак след година. В крайна сметка депутатите гласуваха забраната за внос на руски петрол в България да влезе в сила от 1 октомври 2024 г.

Мотивът забраната да бъде отложена с цяла година беше, че срокът от 30 дни може да се окаже прекалено къс и рискован.

Миналата седмица финансовият министър Асен Василев спомена за евентуално изтегляне на “Лукойл” от България. От компанията тогава казаха, че не са получавали предложения и не водят преговори за продажба на рафинерията в Бургас.

Премиерът Николай Денков също каза, че има интерес към продажбата на рафинерията. Това даде повод на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който подкрепя правителството, да продължи с атаките срещу него.

Президентът Румен Радев също реагира негативно на изказванията за продажба на “Лукойл”, а в четвъртък наложи вето върху промените в Закона за енергетиката, който предвижда пълна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители до 2026 г.

По рано през седмицата и председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев от ГЕРБ също атакува премиера Денков, като каза, че той бил звънял на Бойко Борисов и Делян Пеевски, "за да ги плаши, че ще подаде оставка". Причината за това била неколкократните искания на самият Добрев да отпадне дерогацията, която ЕС даде на България за внос на руски петрол.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG