Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Главчев и Радев заработиха в синхрон. Финансовият министър и ГЕРБ - също 


Dimitar Glavchev, Rumen Radev
Dimitar Glavchev, Rumen Radev

Добро утро. Най-важното днес:

  • Живко Коцев е уволнен
  • Настимир Ананиев е претърсен
  • Калина Биюкова е шампион

Президентът Румен Радев веднага подписа искането на новото служебно правителство да освободи Живко Коцев от поста главен секретар на МВР. Той стана популярен от снимки, които бяха контролирано изпуснати от прокуратурата, а бившият премиер Николай Денков поиска главният прокурор да бъде разследван за натиск срещу Коцев.

В отделни интервюта за бТВ и Нова градската прокурорка на София Илиана Кирилова отрече да са притискали Коцев и каза, че той сам е потърсил среща с временния главен прокурор Борислав Сарафов и е станал свидетел в разследването на митниците.

В същото време офис на счетоводната кантора на Настимир Ананиев беше зрелищно претърсен по искане на Белгия по разследване за пране на пари. Депутатът от “Продължаваме промяната - Демократична България” каза, че става дума за фирма, която му е била клиент и нарече случая “политическа бухалка”.

Пред “Файненшъл таймс” бившият премиер Николай Денков каза, че корупцията в България е основното средство за влияние на Русия. С това Денков обяснява и падането на правителството.

В интервю за Свободна Европа депутатът от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър Бойко Рашков каза, че в действията срещу митниците “става дума за огромни финансови ресурси, които трябва да влязат в определена политическа каса” и директно посочи ГЕРБ и ДПС.

Бързо превземане на властта

Новото правителство, ГЕРБ и други партии казват, че фискалният резерв е изпразнен. Новата финансова министърка Людмила Петкова споменава 6 милиарда, бившият министър Асен Василев споменава над 9 милиарда лева. Колегите в “Дневник” са подредили тази история.

Правителството на Димитър Главчев продължава ударно да сменя хора. Назначени са трима нови зам.-министри на финансите. Уволнен е и шефът на агенция “Пътна инфраструктура” Ясен Йорданов заради “незаконосъобразни действия”, съобщи регионалното министерство.

Най-интересното:

Днес ви препоръчвам да намерите време за тази история - той е смятан за най-добрия кмет на София за всички времена. Инж. Иван Иванов превръща столицата в модерен европейски град преди 9 септември 1944 г. И заради това сега искат да му издигнат паметник. Той обаче е поддържал Хитлер и е имал антиеврейски прояви, казват противници на идеята.

80 години по-късно петима българи се прочуха във Великобритания, но не с добро. Те бяха задържани и обвинени в източването на над 50 милиона паунда от социалната система на страната. Петимата са изградили “фабрика за помощи”, която е действала почти 5 години.

Как изглежда новият свят

След края на Студената война европейските елити разчитаха, че мирът може да бъде запазен чрез икономика и политика. И допуснаха да изпаднат в зависимости от Русия и Китай. Владимир Шопов обяснява защо се налага рязко събуждане.

Десетки хиляди хора в Южна Русия и Казахстан се евакуират от едно от най-страшните наводнения в региона от десетилетия насам. Причина е бързото топене на снеговете в планината Урал заради необичайно високите температури.

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди Швейцария заради “бездействието на правителството пред измененията в климата”, което застрашава живота на жалбоподателите - асоциация на възрастни жени.

Всеки ден ви призовавам да последвате канала на Свободна Европа във Viber. Днес ще ви кажа и защо това ще ви помогне - ще получавате директно на телефона си всяка важна новина.

Човек на деня

Тя е само на 15, но владее 4 езика. В момента учи още три, но е набелязала и осмия. Зад успеха на Калина Биюкова освен талант стоят и много часове упорит труд. Тя спечели първа награда от Националната многоезична олимпиада на Германия и е Човек на деня на Свободна Европа.

За Питагор се знае толкова малко, че всичко е като легенда. Или истина, украсена с легенди - научете останалото от тази история на Пламен Асенов от поредицата за великите европейци.

Можехте да прочетете всичко това преди всички останали - абонирайте се за бюлетина "3 минути" и ще го получавате рано сутрин в пощата си.

Хубав ден,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

XS
SM
MD
LG