Връзки за достъпност

Извънредни новини

Главчев призова за повече присъствие на НАТО в Черно море и потвърди подкрепата за Украйна


Служебният министър председател Димитър Главчев (вдясно) се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вляво) в сградата на Министерския съвет, 27 май 2024 г.
Служебният министър председател Димитър Главчев (вдясно) се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вляво) в сградата на Министерския съвет, 27 май 2024 г.

Служебният премиер Димитър Главчев потвърди пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг подкрепата на България за защитаващата се от руската инвазия Украйна.

По-рано той призова за повече присъствие на НАТО в региона на Черно море, а след срещата Столтенберг каза, че алиансът увеличава вниманието си върху региона и има бойни групи в Румъния и България.

"За момента не виждаме непосредствена заплаха, но, с войната в Украйна е необходимо нашата бдителност да бъде увеличена в черноморския регион, за да можем да реагираме при необходимост", каза Столтенберг след срещата си с Главчев в Министерския съвет в понеделник.

По-рано двамата участваха в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. На нея беше приета декларация на Украйна да се позволи да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по легитимни военни цели на руска територия.

Главчев цитира думи на Столтенберг от разговора между двамата, че "с всички сили и всички средства трябва да помагаме на Украйна, но с мисълта НАТО да не бъде въвлечен в конфликта".

На журналистически въпрос готова ли е България да предприеме действия за увеличаване на помощта за Украйна, както и дали това е поискано от нея, Главчев каза: "Смятам, че генералният секретар на НАТО остана доволен от това, което сме направили към момента, и даже подчерта, че в рамките на Алианса сме добър пример".

"Ние и досега сме казвали, че правим всичко, което е в рамките на възможното, да подпомагаме Украйна. За друго е необходимо решение на Народното събрание", каза още Главчев.

"България е ценена като надежден съюзник в НАТО", каза Столтенберг.

Миналата година България увеличи разходите си за отбрана с близо 20% и отдели 2% от брутния си вътрешен продукт за разходи в отбраната, с което се доказа като надежден партньор, добави той.

Той обобщи, че с Главчев са обсъдили подготовката на Срещата на върха на НАТО през юли във Вашингтон, рисковете пред сигурността и темата за Украйна.

"НАТО не търси конфликт с Русия. НАТО не изпраща военнослужещи в Украйна, а само помага на Украйна да се защити сама", каза той.

"В миналото направихме много обещания за помощ на Украйна, но това не е достатъчно. Всички съюзници трябва да се постараят повече", добави Столтенберг.

Той повтори и казаното от него по-рано пред Парламентарната асамблея, че НАТО трябва да има по-голяма роля в координацията за помощта за Украйна.

По време на брифинга Главчев отрече да е обсъждано изпращането на български войници в Украйна. Той определи информацията като "типичен пример за хибридна атака и дезинформация".

В събота президентът Румен Радев каза по време на официално посещение в Унгария, че прекратяването на войната "няма да стане с повече оръжие, няма да стане [и] с изпращането на войски от държави членки на НАТО".

Няма западни страни, които са обявили, че планират изпращане на свои войски в Украйна, нито има взети парламентарни решения за такава стъпка. Единствено френският президент Еманюел Макрон допусна в някакъв момент в бъдеще това да се окаже необходимо.

През последните дни, в които се провежда пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, Радев не е в България. След като посети Унгария, в понеделник той продължи с визита в Швейцария.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG