Връзки за достъпност

Извънредни новини

Главният секретар на МВР твърди, че министърът не е искал смяната му, а "един партиен лидер"


Главният секретар на МВР в оставка Петър Тодоров.
Главният секретар на МВР в оставка Петър Тодоров.

Главният секретар на МВР в оставка Петър Тодоров твърди, че не вътрешният министър Калин Стоянов, а “един партиен лидер” стои зад искането на кабинета за смяната му.

Преди ден Тодоров подаде оставка, след като президентът Румен Радев официално отказа да изпълни предложението на правителството да го отстрани от поста. Към него бяха приложени мотиви на Стоянов, свързани най-вече с зачестилите смъртни случаи на полицаи покрай засиления трафик на нелегални мигранти през страната.

“Когато вече беше встъпил в длъжност и след посещението на един партиен лидер в кабинета на министъра, бях извикан няколко часа по-късно и, гледайки така надолу в земята, зачервен целият, ме попита няма ли да си подам оставка, тъй като имало напрежение около длъжността ми”, каза Тодоров пред БНР в четвъртък, визирайки вътрешния министър, но без да изясни кой е партийният лидер.

По думите на главния секретар в оставка той не е получил отговор от Стоянов в какво точно се изразява това напрежение. Затова Тодоров смята, че “явно към този момент не са били написани тези опорки, които впоследствие бяха изведени”.

Той подава оставка за втори път от поста. Първият път беше през миналата есен заради смъртта на пореден полицай при преследване на трафиканти на мигранти, но президентът не я прие. Сега отново на ход е Радев, който по закон назначава и освобождава със свой указ главния секретар на МВР.

Междувременно вицепрезидентката Илияна Йотова определи искането на кабинета за смяна на професионалния ръководител на МВР като “агресивна политизация в системата”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG