Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Безпомощен гняв" след масовата стрелба в Чехия. Стрелецът е заподозрян и за други убийства


Хора запалиха свещи близо до мястото на инцидента в памет на жертвите.
Хора запалиха свещи близо до мястото на инцидента в памет на жертвите.

Чехия обяви ден на траур в събота, след като стрелец уби 14 души и рани още 25 в Карловия университет в Прага в четвъртък.

Президентът Петр Павел изрази „дълбока тъга“ и „безпомощен гняв заради тотално ненужната“ загуба на човешки животи, съобщи Би Би Си.

Пo-късно в петък властите съобщи, че заподозреният за стрелбата се е самоубил на място, след като е бил обграден от полицията. Чешките медии съобщават, че той е убил баща си по-рано в четвъртък и е възможно да е свързан с още два смъртни случая по-рано през седмицата.

Това е едно от най-тежките масови убийства, извършено от един стрелец, в скорошната история на Европа.

Стрелбата е започнала около 15:00 местно време в четвъртък в сградата на Факултета по изкуствата на Карловия университет в центъра на чешката столица.

Въоръженият мъж е открил огън в коридорите и класните стаи на сградата, стреляйки вероятно произволно. Работещите в университета и студентите са се скрили зад мебели и са се барикадирали в стаите. Kадри, споделени в социалните медии, показват хора, които намират безопасно място отвън на сградата на тесен перваз. Чуват се и изстрели.

От полицията казaха, че стрелецът е бил 24-годишен студент в университета и не е имал предишно криминално досие, но добавиха, че е открит "огромен арсенал от оръжия и боеприпаси".

Преди стрелбата полицията е получила сигнал, че се смята, че заподозреният се е насочил към Прага от близкия град с намерението да се самоубие. Малко по-късно бащата на мъжа е открит мъртъв.

По данни на властите от 25 души, ранени при стрелбата, 10 са тежко пострадали. Няма ранени полицаи.

"Всички сме шокирани от този ужасяващ акт", каза в свое изявление чешкият премиер Петър Фиала.

"Трудно е да се намерят думи, за да се изрази осъждане, от една страна, и от друга, болката и скръбта, които цялото ни общество изпитва в тези дни преди Коледа".

Той каза, че събота ще бъде ден на траур, като добави, че знамената ще бъдат свалени наполовина на всички обществени сгради и че по обяд ще бъде спазена минута мълчание.

Основан през 1347 г., Карловият университет е най-старият и най-големият университет в Чехия и една от най-старите подобни институции в Европа.

Масовите стрелби са относително редки в Чехия, посочва Ройтерс. Последно такива случаи в страната имаше през декември 2019 г. и 2015 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG