Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки хиляди протестираха срещу закона за "чуждестранните агенти" в Грузия


Масов протест в столицата на Грузия срещу закона за чуждестранните агенти, 11 май 2024 г.
Масов протест в столицата на Грузия срещу закона за чуждестранните агенти, 11 май 2024 г.

Над 50 хил. души се се събраха на протестен митинг в грузинската столица Тбилиси в събота вечерта, съобщи "Ехото на Кавказ". Хората са против приемането на закона "За прозрачност на външното влияние", който опозицията нарича аналог на руския закон за "чуждестранните агенти".

Новината идва на фона на засилен натиск от Съединените щати (САЩ) върху правителството на Грузия преди окончателното гласуване на "руския" закон. Представители на Европейския съюз (ЕС) казаха, че законопроектът може да бъде значителна пречка за кандидатурата на Тбилиси за членство.

С водни оръдия и сълзотворен газ. Как се прокарва "руски" закон
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Протестиращите в събота преминаха през центъра на града до площад "Европа". Те носеха знамената на Грузия и на Европейския съюз.

Вече близо месец гражданите излизат на протест срещу закона, чието окончателно гласуване от парламента предстои в понеделник. При предишни протести полицията за борба с безредиците използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу демонстрантите, а демонстранти получиха наранявания, съответстващи на използването на гумени куршуми, въпреки отричането на официалните лица.

Ако бъде приет, законът ще изисква от неправителствени организации, граждански обединения и медии да се регистрират като "чуждестранни агенти", ако получават повече от 20% от финансирането си от чужбина.

Законопроектът е създаден по модела на съществуващия от десетилетия закон за "чуждестранните агенти", който руският президент Владимир Путин използва за потискане на опозиционерите си и репресии над независими институции.

Според вносителите от управляващата партия "Грузинска мечта" законът е в съответствие със стандартите на ЕС и има за цел единствено да повиши "прозрачността" и да предотврати "вредното чуждестранно влияние" на политическата сцена в страната. Те твърдят, че законът повтаря норми не от руското, а от американското законодателство.

Въпреки това много западни държави призовават Тбилиси да се откаже от законопроекта. Съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан написа в социалната мрежа Екс, че Вашингтон е "дълбоко обезпокоен от кризата на демокрацията в Грузия".

"Грузинските парламентаристи са изправени пред критичен избор: да подкрепят евроатлантическите стремежи на грузинския народ или да приемат закон за чуждестранните агенти в кремълски стил, който противоречи на демократичните ценности", написа той.

Гласуването на законопроекта на трето и последно четене е насрочено за понеделник. Опозицията е планирала нов протест в Тбилиси в неделя вечерта. Организаторите планират нощна стачка пред сградата на парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG