Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хамас твърди, че е близо до временно споразумение за прекратяване на огъня с Израел


Протестиращи пред централата на УНИЦЕФ в Тел Авив настояват за освобождаване на заложниците, държани от Хамас.
Протестиращи пред централата на УНИЦЕФ в Тел Авив настояват за освобождаване на заложниците, държани от Хамас.

Хамас и Израел се доближават до споразумение за временно прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Това каза лидерът на палестинското ислямистко движение Исмаил Хания, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Хамас е организация, обявена за терористична от САЩ, Европейския съюз и редица други държави.

Думите на нейния лидер идват на фона на настъплението на израелските сили в Ивицата Газа, където Израел е разположил над 10 хиляди войници във войната срещу Хамас. Израелската армия получи критики от ООН заради обсадата на болницата "Ал-Шифа" в град Газа, при която починаха пациенти и недоносени бебета. Израел обаче казва, че болницата е използвана за щаб на Хамас, като в понеделник публикува видео, на което твърди, че се вижда тунел, който минава под болницата.

"(Хамас) изпрати отговора си на братята от Катар и на посредниците. Приближаваме се към сключването на споразумение за прекратяване на огъня", каза Хания в съобщение, публикувано в акаунта на групировката в Телеграм.

В понеделник президентът на САЩ Джо Байдън изрази оптимизъм, че Хамас и Израел са напът да постигнат такова споразумение.

Ден по-рано Катар, който посредничи за освобождаването на заложници, държани от Хамас в Ивицата Газа, каза, че остават само "много дребни" пречки пред постигането на сделка по въпроса, отбелязва АФП.

В понеделник Исмаил Хания се срещна в Катар, където живее, с председателката на Международния комитет на Червения кръст Миряна Сполярич.

Хамас взе около 240 заложници при нападението си в Израел на 7 октомври. Очаква се скоро да бъде постигнато споразумение за освобождаване на част от пленниците в замяна на прекратяване на огъня, което да позволи доставките на хуманитарна помощ, от каквато населението на Ивицата Газа се нуждае.

На този етап обаче насилието не спира. Най-малко 17 души са били убити при израелски въздушен удар в бежанския лагер Нусейрат, в централната част от Ивицата Газа, в полунощ, според палестинската официална новинарска агенция УАФА.

Тези данни не могат да бъдат проверени по независим път. Засега няма коментар от страна на израелската армия.

Хамас нападна Израел на 7 октомври, при което което загинаха над 1200 души, а 240 бяха отвлечени. Израел обяви война на Хамас и започна настъпление по въздух и вода на Ивицата Газа. Властите в Газа съобщават за над 13 000 убити палестинци.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG