Връзки за достъпност

Извънредни новини

"100% палестинска". Лидерът на Хизбула каза, че не е знаел за атаката на Хамас срещу Израел, но предупреди за ескалация


Хасан Насрала, чието местонахождение не е известно, направи изявление, предавано по видеовръзка.
Хасан Насрала, чието местонахождение не е известно, направи изявление, предавано по видеовръзка.

Лидерът на ливанската паравоенна групировка Хизбула Хасан Насрала направи първо изявление след началото на войната в Ивицата Газа, в което похвали атаката на Хамас срещу Израел, но отрече участие с думите, че тя е "100% палестинска".

Насрала, който живее в нелегалност и рядко се появява публично, произнесе на 3 ноември записано обръщение от неразкрито място, като предупреди, че разширяването на конфликта в Близкия изток е реалистична възможност. Хиляди хора изпълниха площадите в Ливан, за да гледат излъчваното по видеовръзка изявлението, което продължи 90 минути. В столицата Бейрут дори отекнаха празнични изстрели.

Това се случи, докато сблъсъците между ливанската групировка Хамас, обявена от ЕС и САЩ за терористична, и израелски войници ескалираха, поставяйки малкия анклав Газа на ръба на хуманитарна катастрофа. Конфликтът започна на 7 октомври, когато Хамас започна атаката си, при която загинаха над 1400 души в Израел.

Изявлението на Насрала беше очаквано, за да се разбере дали конфликтът ще се разрасне в регионална война. Той каза, че нападението на Хамас е "резултат единствено от палестинско планиране и изпълнение", но добави, че Хизбула "ескалира ситуацията ден след ден", като принуждава Израел да държи силите си близо до ливанската граница, а не в Ивицата Газа и в окупирания Западен бряг.

По израелско-ливанската граница имаше размяна на удари, като късно на 2 ноември Израел съобщи, че войските му са отговорили с "широкомащабна атака". Това стана, след като Хизбула каза, че е атакувала едновременно 19 израелски позиции.

Насрала добави, че "всички сценарии остават отворени" и че сраженията по ливанско-израелската граница "няма да се ограничат" до мащабите, наблюдавани досега. Той не даде подробности, въпреки че изглежда не призова за тотална война.

Насралла каза, че операцията от 7 октомври е предизвикала "земетресение" в Израел и е показала слабостта на еврейската държава. "Битката за Газа е решаваща", каза още той и обвини САЩ, че те са виновни за войната в палестинския анклав.

Докато Насрала говореше, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху каза, че "враговете на Израел на север" ще "платят скъпо", ако се опитат да изпитат Израел.

Анализатори твърдят, че война с Хизбула, която е много по-силна във военно отношение от Хамас, би била опустошителна както за Израел, така и за Ливан. Смята се, че Хизбула разполага с прецизно насочвани оръжия, способни да нанесат удари дълбоко в Израел.

След изявлението на Насрала Белият дом предупреди Хизбула да не се опитва да се възползва от войната между Израел и Хамас. САЩ не искат конфликтът да се разширява в Ливан, заяви говорител на Съвета за национална сигурност към американското президентство.

Германският външен министър Аналена Баербок също предупреди, че ескалацията би била лоша за всички страни. "Ето защо е толкова невероятно важно всички участници да работят заедно, за да се предотврати огън в региона", каза тя.

През октомври 1997 г. САЩ обявиха Хизбула за терористична организация. ЕС направи същото, но не е предприел никакви действия за разширяване до политическото крило на групировката, което има места в ливанския парламент.

Доставките на помощи за ивицата Газа са прекъснати, откакто Израел започна да бомбардира гъсто населения анклав след нападенията на Хамас. На 3 ноември ООН отправи апел за спешна помощ, в който се искаха 1,2 млрд. долара за подпомагане на около 2,7 млн. души, които живеят в Газа и Западния бряг.

Нетаняху обаче каза, че "Израел отказва каквото и да било временно прекратяване на огъня, което не включва връщане на заложниците", похитени на 7 октомври. Хамас държи над 240 заложници, сред които има чужди граждани и хора с израелско и чуждо гражданство, припомня Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG