Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин отлага развръзката на войната до президентските избори в САЩ, каза Христо Грозев


Христо Грозев
Христо Грозев

Руският президент Владимир Путин отлага развръзката на непредизвиканата война в Украйна до президентските избори в САЩ през 2024 г. Това мнение изрази българинът Христо Грозев от разследващия сайт "Белингкат" пред Файненшъл таймс.

Грозев беше обявен за издирване от Русия в края на 2022 г., въпреки че не е руски гражданин. Днес той се укрива в САЩ. Българинът е част от разследващия проект "Белингкат", който с открити източници разкри многобройни руски заговори и убийства. Русия е обявила организацията за "чуждестранен агент", а дейността ѝ - за "нежелана"

"Стратегията на Путин във войната в Украйна е да отложи всяка военна развръзка до (президентските) избори в САЩ. Той се надява подкрепата на Запада да бъде задушена от победа на Тръмп", казва Грозев. Следващите президентски избори в САЩ ще се състоят в края на 2024 г., като бившият президент Доналд Тръмп до момента е най-вероятният кандидат на Републиканската партия.

В интервюто Грозев казва още, че е важно Русия да загуби, тъй като, "ако бъде доказано, че с руския модел е свършено и той се разпадне, това би изплашило много други кандидат-диктатори".

"Не мисля, че която и да било част от (руския) елит, освен военнопромишления комплекс, вижда смисъл за тях в тази война", добавя българинът. "Те не говорят открито, защото това е дилема на затворника. Те не искат да бъдат първите, които ще се задействат, или да бъдат единствените".

На въпрос дали руският Путин изглежда слаб, тъй като не е наказал ръководителя на наемническата групировка "Вагнер" Евгений Пригожин след опита за преврат в края на юни, Грозев отговаря: "Путин излезе по телевизията и нарече Пригожин "предател". Всички знаят какво правят (руснаците) с "предателите", а Путин (засега) не го е направил. Иска да го види мъртъв. Той все още не може да направи това. До шест месеца Пригожин или ще умре, или ще има втори преврат. Не знам кое от двете ще стане, но не виждам как няма да (се сбъдне) нито един от двата (сценария)".

Българинът е част от екипа, който по-рано през годината получи награда "Оскар" за документалния филм "Навални" за опита за убийство на руския опозиционер Алексей Навални, който сега е в затвора.

"Белингкат" стои в основата на няколко разследвания за дейността на руското военно разузнаване ГРУ и тайния отряд 29 155, занимаващ се със секретни задачи, включително отстраняване на врагове на Кремъл, саботажи и провокиране на политическо напрежение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG