Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия страда от вътрешно разделение, прикрито от илюзорно единство, каза Христо Грозев


Христо Грозев пред Парламентарната асамблея на НАТО, София, България, 26 май
Христо Грозев пред Парламентарната асамблея на НАТО, София, България, 26 май

Русия страда от вътрешно разделение и раздор, прикрити от илюзорно единство. Това каза разследващият журналист Христо Грозев в неделя.

Той говори във видообръщение пред Парламентарната асамблея на НАТО, чиято пролетна сесия се провежда между 25 и 27 май в София. Грозев работи в групата за разследваща журналистика Белингкат и е един от сътрудниците на руския опозиционер Алексей Навални, който беше открит мъртъв в руски затвор през февруари.

Според Грозев милиони души в Русия са вътрешно разселени дисиденти, които не желаят обществено да изразят своето несългасие със ситуацията с инвазията в Украйна. "Те са едно тихо малцинство и едно много объркано мнозинство, което не разбира какви са причините и целите на войната в Украйна", каза още Грозев.

По думите му Кремъл успешно разпространява фалшиви истории за упадъка на Запада, ценностите на демокрацията и либерализма. "Един абсурден, но много успешен пример за конспирация на дезинформация, разпространена чрез множество източници напоследък, беше фалшивият наратив, че президентът Путин скоро ще разкрие доказателства, че Исус е бил черен", каза още Грозев.

"Това е много таргетирана кампания за дезинформация, която постигна множество разглеждания в ТикТок и Ютюб", добави той.

Според журналиста технологиите днес не се използват предимно за добро, а за зло, въпреки че изкуственият интелект е също толкова добър в идентифицирането на неавтентични новини, колкото и в това да създава фалшиво съдържание.

Грозев каза още, че ако се случи промяна по върховете във властта на Русия, то може да е само с преврат. По-късно следобед Грозев участва и в Политическия комитет. "Русия се ръководи от елита и дори революциите, които се смятат за популярни, идващи от хората, са реално организирани отгоре", казва той. "Доколкото разбирам и вярвам от разговора си с хора, близки до режима – такъв вариант е възможен и не виждам защо да не им вярваме".

Христо Грозев е български гражданин, който живее в чужбина. В края на 2022 г. след началото на руската инвазия в Украйна той беше обявен за издирване от Русиябез да бъде уточнено престъплението, в което е заподозрян.

Грозев е автор на редица разследвания, включително на самолетната катастрофа в Източна Украйна, при който загинаха 298 души през 2014 г., отравянето на двойния агент Сергей Скрипал, както и това на опозиционера Алексей Навални. През последната година Белингкат се фокусира върху руската военна агресия в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG