Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вражда срещу Бог". Иран екзекутира четирима души, обвинени в шпионаж за Израел


Според правозащитници броят на екзекуциите в Иран рязко нараства през последните месеци.
Според правозащитници броят на екзекуциите в Иран рязко нараства през последните месеци.

Четирима иранци са екзекутирани, след като бяха обвинени в шпионаж в полза на Израел, съобщи агенция Мизан. Трима мъже и една жена бяха обвинени и признати за виновни във „вражда срещу Бог и корупция на Земята“ за предполагаемото им участие в „разузнавателно сътрудничество“ с израелското външно разузнаване "Мосад".

От Мрежата за правата на човека на Кюрдистан казаха, че според член на семейството на един от четиримата затворници смъртните присъди са били изпълнени, въпреки че техните адвокати са подали молба за повторно разглеждане на делото в същия съд и са подали петиция до Комисията за амнистия и помилване.

Новината идва на фона на военния конфликт между Израел и палестинската ислямистка организация Хамас, която Иран подкрепя открито.

Правозащитни групи обвиниха иранските власти, че са изтезавали четиримата по време на задържането им. Мрежата за правата на човека в Кюрдистан пусна аудио файл, за който твърди, че е с гласа на един от затворниците. Гласът описва физически и психични изтезания, включително заплахи за нападение и арести на членове на семейството, за да бъдат изтръгнати принудителни признания.

Няколко международни правозащитни организации реагираха на случая. В изявления се казва, че наказанията са „не само явно нарушение на правото на живот и човешкото достойнство, но и грубо незачитане на международните закони и правата на човека принципи".

Екзекуциите идват малко след смъртта на Рази Мусави, командир на Корпуса на гвардейците на ислямската революция в Сирия, което подхранва спекулациите за потенциални мотиви за отмъщение. Напрежението между Иран и Израел се изостря от продължаващата война в ивицата Газа между Израел и Хамас, която е считана за терористична организация от Съединените щати и Европейския съюз. Техеран подкрепя Хамас.

Междувременно процентът на екзекуциите в Иран рязко нарасна, особено след масовите протести, предизвикани от смъртта на Махса Амини. Според правозащитни организации към декември 2023 г. повече от 700 души са били екзекутирани в Иран, като през последните месеци се наблюдава значително увеличение. Амнести интернешънъл казва, че през 2023 г. режимът в Техеран е екзекутирал повече хора от която и да е друга страна в света, освен Китай.

"Свалете забрадките". Жени протестират с танци в Иран
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG