Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран повторно арестува рапъра, затворен заради подкрепа за протестите


Кадър от видеото, в което Тумаж Салехи разказва как е бил измъчван в иранския затвор, 26 ноември 2023 г.
Кадър от видеото, в което Тумаж Салехи разказва как е бил измъчван в иранския затвор, 26 ноември 2023 г.

Рап изпълнителят Тумаж Салехи, който прекара повече от година в затвора заради подкрепата си на протестите в Иран, е повторно арестуван, показват публикации на свързани с него профили в социалните мрежи.

Новината идва по-малко от две седмици след като съдът в Иран освободи Салехи под гаранция. Той беше задържан в края на октомври 2022 г. заради публични изявления в подкрепа на антиправителствените протести след смъртта на Махса Амини.

Амини почина в полицейския арест в Иран миналия септември, след като беше арестувана от т.нар. нравствена полиция заради неправилно носене на хиджаб. Смъртта ѝ отприщи вълна от демонстрации срещу репресиите на режима в страната.

В четвъртък Салехи е бил насилствено задържан от въоръжени служители в цивилно облекло и отведен на неизвестно място, съобщават публикациите в социалните мрежи.

Според новинарския сайт Мизанонлайн.ир, който се занимава с иранската съдебна система, Салехи е арестуван по ново обвинение в разпространение на лъжи и „нарушаване на общественото мнение“.

При предишния си арест през 2022 г. Салехи беше обвинен в разпространяване на лъжи и публикуване на „антидържавна пропаганда“.

Рапърът беше осъден на повече от 6 години затвор, но Върховният съд го пусна под гаранция, след като откри „недостатъци в първоначалната присъда“.

След като излезе на свобода, Салехи публикува видео, в което разказва как е бил измъчван и поставен в карцер в продължение на повече от 250 дни. По думите му при задържането му е била поставена инжекция - според него с адреналин, за да не губи съзнание по време на изтезанията.

Почитателите на рапъра смятат, че задържането му не се обяснява само с подкрепата му за протестите против режима, но и с музиката му. В песните си Салехи критикува властите в Иран за корупцията, бедността, държавните екзекуции и убийствата на протестиращи.

По време на протестите в Иран миналата година стотици хора бяха убити, а хиляди - задържани. Някои протестиращи бяха осъдени на смърт и екзекутирани от режима.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG