Връзки за достъпност

Извънредни новини

С хиляди опечалени и без някои лидери. Раиси беше погребан в родния си град


На 23 май в източния град Бирджанд започна последният ден от погребалните церемонии на иранския президент Ебрахим Раиси.
На 23 май в източния град Бирджанд започна последният ден от погребалните церемонии на иранския президент Ебрахим Раиси.

Тялото на иранския президент Ебрахим Раиси беше погребано в родния му град Машхад, съобщи в четвъртък държавната телевизия IRIB.

Хиляди опечалени изпълниха улиците на града преди погребалната церемония. Раиси беше погребан до мавзолея на осмия шиитски имам Реза - важно шиитско място.

Новината идва, след като Раиси и външният министър Хосейн Амир-Абдолахиан претърпяха катастрофа с хеликоптер в тежки метеорологични условия в неделя. Ден по-късно беше съобщено за смъртта им. Церемониите, които предшестваха погребението на Раиси, започнаха по-рано в източния град Бирджанд.

Външният министър беше погребан в четвъртък в светилището на шах Абдул Азим в град Рей, южно от Техеран. Преди погребението ирански официални лица и чуждестранни дипломати отдадоха почит на Амир-Абдолахиан на церемония в Техеран.

Ден по-рано върховният лидер аятолах Али Хаменей проведе заупокойна молитва в столицата, където хиляди хора присъстваха на траурна церемония.

Опечалени присъстват на церемонията по погребението на покойния ирански президент Ебрахим Раиси в Машхад, Иран, 23 май 2024 г.
Опечалени присъстват на церемонията по погребението на покойния ирански президент Ебрахим Раиси в Машхад, Иран, 23 май 2024 г.

Съобщава се, че жителите на Техеран са получили съобщения на мобилните си телефони, в които са били призовани да присъстват на церемонията в Машхад. В шествието са се включили хиляди хора, като броят им е бил по-малък, отколкото при други подобни събития, на фона на задълбочаващия се разрив между управляващите и гражданите, разочаровани от все по-силното потъпкване на правата им и спадащия жизнен стандарт.

Хаменей председателстваше началото на церемонията, където произнесе традиционната "заупокойна молитва" за Раиси, след което напусна церемонията, без да произнесе реч. Първият вицепрезидент на Иран Мохамед Мохбер, който пое президентския пост до провеждането на избори, също присъстваше на церемонията.

Присъстваха и няколко чуждестранни високопоставени лица, сред които министър-председателят на Пакистан Шехбаз Шариф, премиерът на Армения Никол Пашинян, премиерът на Ирак Мухаммад Шиа ал-Судани и делегация на талибаните от Афганистан, водена от министъра на външните работи Амир Хан Мутаки.

Екзекуции и репресии. С какво ще бъде запомнен загиналият президент на Иран
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Трима бивши ирански президенти - Мохамед Хатами, Махмуд Ахмадинеджад и Хасан Рохани, не бяха забелязани сред присъстващите високопоставени лица. Не присъстваха и западни лидери.

За 28 юни са насрочени президентските избори, които ще излъчат наследника на Раиси. Те ще бъдат организирани от съвет, състоящ се от председателя на парламента, ръководителя на съдебната власт и първия вицепрезидент.

Освен официалната проява на публична скръб, много иранци, които са били жертви на репресии от страна на Раиси и иранския режим или са имали роднини, пострадали от такива действия, изразиха задоволство от смъртта на Раиси.

Раиси беше избран за президент през 2021 г. Той затегна много ограничения за иранците чрез прилагане на закони за морала и кърваво потушаване на антиправителствените протести, възникнали след смъртта на Махса Амини, докато беше в полицейски арест за предполагаемо нарушаване на ислямския код за носене на хиджаб.

Хиляди хора, сред които протестиращи, журналисти, адвокати, спортисти и артисти, бяха арестувани, а най-малко 500 души бяха убити при бруталните репресии на Иран срещу протестите.

Раиси също така оказваше силен натиск в ядрените преговори със световните сили, като същевременно позволи на страната да увеличи значително програмата си за обогатяване на уран.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG