Връзки за достъпност

Извънредни новини

След намесата на САЩ. Израел започва 4-часови военни паузи всеки ден


Много са вече жертвите в Газа, където бойните действия не спират
Много са вече жертвите в Газа, където бойните действия не спират

Израел започва да прилага от четвъртък всекидневни четиричасови военни паузи в северната част на Ивицата Газа, за да може цивилните да напуснат районите, в които се водят боеве, съобщи Белият дом.

Офанзивата на израелската армия започна, след като на 7 октомври в Южен Израел нахлуха сили на Хамас - организация, обявена за терористична от САЩ, Европейския съюз и други държави.

При атаката бяха убити над 1400 души, а поне 239 бяха отвлечени в Газа. Израел обяви състояние на война и отговори с масирани въздушни удари и сухопътна операция. Палестинците, загинали от началото на войната, са 10 569, според управляваното от радикалната групировка Хамас министерство на здравеопазването в Газа. Данните не могат да бъдат потвърдени.

Американското президентство окачестви решението на Израел да прави всекидневни паузи в бойните действия като стъпка в правилната посока. Те са били договорени през последните дни от представители на американските и израелските власти, включително президента на САЩ Джо Байдън и премиера на Израел Бенямин Нетаняху, каза говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби.

Той каза, че паузите ще позволят на хората да се измъкнат от опасните зони, както и да се доставят хуманитарни помощи, и може да бъдат използвани за освобождаване на заложници. Кърби уточни, че паузите ще бъдат оповестявани с тричасово предизвестие.

Според него прекратяване на огъня не е на дневен ред, защото това би помогнало на палестинската ислямистка организация и "би легитимирало това, което те направиха на 7 октомври, а ние просто няма да допуснем това в този момент".

Самият Байдън каза пред журналисти, че е помолил израелците за "пауза, по-дълга от три дни", по време на преговорите за освобождаването на някои заложници. Иначе американският президент също изключи възможността за общо прекратяване на огъня,.

Миналата седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди Израел, че рискува да унищожи евентуалната възможност за мир, ако не предприеме бързо действия за подобряване на хуманитарните условия в Газа за палестинските цивилни, докато засилва кампанията си срещу Хамас.

Блинкън каза, че в противен случай ситуацията ще подтикне палестинците към още по-голям радикализъм и на практика ще сложи край на перспективите за евентуално възобновяване на мирните преговори.

Съюзниците от НАТО подкрепят хуманитарните паузи във войната между Израел и "Хамас", които правят възможно достигането на хуманитарна помощ в Газа, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.
Нетаняху каза в четвъртък, че страната му не се стреми да завладее, окупира или управлява Газа след войната си срещу Хамас, но ако е нужно ще трябва "заслужаваща доверие сила" да влезе в палестинския анклав, за да се предотврати появата на заплахи от войнстващи групировки.

Ислямисти пуснаха ново видео със заложници

Междувременно въоръженото крило на палестинската групировка "Ислямски джихад" в Газа, която подкрепя Хамас, публикува видеоклип, на който се виждат възрастна жена и младо момче, които са били сред заложниците, взети от въоръжените бойци на 7 октомври.
Смята се, че огромното мнозинство от отвлечените е в ръцете на Хамас, но малката въоръжена група "Ислямски джихад" твърди, че държи най-малко 30 пленници.

"Надявам се, че ще успея да се видя с вас следващата седмица", обръща се към близките си възрастната жена във видеото. - "Ние сме щастливи и здрави и искаме всички да са щастливи", казва още тя, седейки в инвалидна количка, и споделя, че децата ѝ липсват.

В съобщение на "Ислямски джихад" към видеото двамата заложници може да бъде освободени по хуманитарни и медицински причини, след като бъдат изпълнени съответните условия. Не дават обаче повече подробности.

Подполковник Ричард Хехт - международен говорител на израелските отбранителни сили определи записа като "психологически тероризъм".
САЩ не могат да потвърдят наистина ли военното крило на палестинската групировка "Ислямски джихад" е готово да освободи двама заложници от хуманитарни съображения, каза пред CNN Джон Кърби.
Това е третото видео със заложници, които похитителите им заявяват, че ще освободят. Освободени бяха четирима пленници, последно две 85-годишни жени, които се върнаха в Израел на 23 октомври.
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG