Връзки за достъпност

Извънредни новини

Армията на Израел съобщи, че е убила водещ оръжеен производител на Хамас. Хиляди палестинци бягат от Северна Газа


Колоната от палестински цивилни, които напускат домовете си в Северна Газа в сряда
Колоната от палестински цивилни, които напускат домовете си в Северна Газа в сряда

Израелската амрия съобщи в сряда, че при два нейни удара в Ивицата Газа са убити водещ оръжеен производител за Хамас, както и бойци на паравоенната групировка. В същото време въоръженото крило на Хамас каза, че членовете му са унищожили израелски танк в град Газа, предаде Ройтерс.

Твърденията за военните действия на двете страни не могат да бъдат потвърдени от независими източници. Те идват на фона на продължаващата офанзива на израелската армия в Ивицата Газа, след като преди месец Хамас, която е обявена за терористична от САЩ и Европейския съюз, атакува Израел и уби 1400 души. Израел обяви състояние на война.

Според изявленията на израелската армия убитият оръжеен производител, снабдяващ Хамас, е Махсейн Абу Зина. Главният говорител на израелската армия Даниел Хагари каза още, че бойните инженери са използвали взривни устройства, за да унищожат мрежа от тунели на Хамас, която се простира на стотици километри под Газа.

Палестинските медии съобщиха и за сблъсъци между членове на Хамас и израелските сили в град Газа.

Действията на Израел в града в сряда накараха хиляди палестинци да напуснат домовете си. Ройтерс съобщи за колона от хора, които бягат на юг. Това се случи в рамките на четиричасовия прозорец, обявен от израелските сили за евакуация на цивилните.

Въпреки това десетки хиляди остават в северната част на Газа, където липсва достатъчно вода и храна. По-рано говорителят на здравната агенция на ООН Кристиан Линдмайер каза, че нивото на смърт и страдание там е "трудно за разбиране".

ООН от седмици призовава Израел за хуманитарна пауза във военните действия, така че да се помогне на цивилните в Газа.

Израел удари Ивицата в отговор на нападение на Хамас в Южен Израел на 7 октомври, при което въоръжени членове на групировката убиха 1400 души, предимно цивилни, и взеха около 240 заложници. Палестинските власти казват, че при ответните удари на Израел са били убити повече от 10 000 души, 40% от които деца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Големият губещ. Какво се случи с ПП-ДБ на изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00
XS
SM
MD
LG