Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел изтегля хиляди войници от Газа. Но очаква войната да продължи поне още 6 месеца


Дим се издига над централната част на Газа, гледана от южната част на Израел
Дим се издига над централната част на Газа, гледана от южната част на Израел

Израелската армия съобщи, че изтегля хиляди свои военнослужещи от Ивицата Газа, предадоха световните агенции. В същото време Тел Авив очаква сраженията с бойците на Хамас да продължат поне шест месеца или дори през цялата 2024 г.

Хамас е палестинска ислямистка групировка, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни. От 2006 г. тя контролира ивицата Газа, в която до преди войната живееха над 2,3 млн. души.

Новината за планираното съкращаване на войските дойде в деня, в който Върховният съд на Израел отмени ключова разпоредба от оспорвания план за съдебна реформа на правителството на премиера Бенямин Нетаняху. Макар че тя не е пряко свързана с военните действия, стана източник на дълбоки разногласия в Израел и излагаше на риск готовността на армията преди атаката на Хамас на 7 октомври, станала причина за продължаващата война.

Преди няколко дни Нетаняху каза, че "войната е в разгара си" и че Израел иска да си върне контрола над границата между ивицата Газа и Египет.

Стъпката за изтегляне на войници се смята, че може да разчисти пътя за нова дългосрочна фаза на сражения с по-слаба интензивност срещу палестинското ислямистко движение.

В съобщението си израелската армия посочва, че пет бригади, или няколко хиляди войници, ще бъдат изведени от Газа през следващите седмици. Някои от тях ще се върнат в базите си за обучение или почивка, а много от по-възрастните резервисти ще се приберат у дома.

Войната се отразява негативно на израелската икономика, тъй като пречи на резервистите да ходят на работа, да управляват бизнеса си или да се върнат към университетското си обучение. Управителят на централната банка Амир Ярон каза в понеделник, че разходите за войната възлизат най-малко на 210 млрд. шекела, или 58 млрд. долара.

Израел съобщи, че е близо до оперативен контрол над по-голямата част от северната част на Газа, което намалява нуждата от присъствието на негови сили там. Въпреки това ожесточените сражения продължават и в други райони на палестинската територия, особено в южната част, където много от силите на Хамас остават незасегнати. Там избягаха и повечето цивилни жители на ивицата.

Ударите по Южна Газа се засилиха през нощта на 2 януари със самолети и танкове, но според представител на САЩ, цитиран от Ройтерс, на север има индикации за преминаване към по-нискоинтензивни операции.

Самолетоносачът "Джералд Р. Форд" ще се завърне в пристанището си, съобщиха междувременно Военноморските сили на САЩ. Така се слага край на разполагането му в Източното Средиземноморие, което започнало в подкрепа на Израел след атаката на Хамас през октомври.

Част от мотивацията за изтеглянето на войските е и освобождаване на повече сили, които да могат да реагират при ескалация по границата с Ливан, където обстрелът стана по-интензивен в края на миналата година. В понеделник бяха ранени петима израелски военни при атаки от Ливан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG