Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Войната е в разгара си". Израел иска да си върне контрола над границата между Газа и Египет


Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху

Израел иска да си върне контрола над границата между Ивицата Газа и Египет. Това стана ясно от думите на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в събота, цитирани от Ройтерс. Според него войната в региона ще продължи месеци.

"Войната е в разгара си", каза Нетаняху пред репортери в събота.

Новината идва, след като само преди седмица след посещение на американския министър на отбраната Израел съобщи, че обмисля да премине към следваща, по-лека фаза на операциите в Ивицата Газа. Войната в региона започна, след като на 7 октомври Хамас атакува Израел, уби 1200 души и взе 240 заложници.

Хамас е палестинска ислямистка групировка, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

Нетеняху съобщи, че буферната зона, която минава покрай границата на Газа с Египет, трябва да бъде в израелски ръце.

"Ясно е, че всяко друго споразумение няма да осигури демилитаризацията, към която се стремим", каза той.

Ройтерс пише, че подобна стъпка от страна на Израел би означавала де факто обрат в изтеглянето от Газа, започнало през 2005 г. В резултат на това анклавът би бил поставен под изключителен израелски контрол след многогодишно управление от Хамас.

След нападението на Хамас през октомври Израел започна пълномащабна атака на Ивицата Газа. Според здравните власти там, контролирани от Хамас, досега това е довело до смъртта на над 21 хиляди палестинци.

Същевременно Съединените щати настояват Израел да намали мащаба на войната, като премине към целенасочени операции срещу лидерите на Хамас и да прекрати това, което американският президент Джо Байдън определи като "безразборни обстрели". Засега обаче това не се случва. Още в началото на войната Израел си постави за цел да унищожи Хамас.

Войната в Газа породи опасения, че конфликтът може да се разпространи в целия регион. Само преди дни Израел съобщи, че се готви за разширяване на бойните действия срещу подкрепяното от Иран шиитско движение Хизбула на територията на Ливан, в случай че това се наложи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG