Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Крайъгълен камък". Истанбулската конвенция влезе в сила в целия ЕС. България я прилага частично


Жени държат плакати с надпис "Нито един повече" по време на демонстрация срещу домашното насилие в София, 31 юли 2023 г.
Жени държат плакати с надпис "Нито един повече" по време на демонстрация срещу домашното насилие в София, 31 юли 2023 г.

От 1 октомври Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие влезе в сила в целия Европейски съюз (ЕС). В България това се случи само частично.

През юни Съветът на ЕС съобщи, че е одобрил присъединяването на Съюза към конвенцията с голямо мнозинство. Тогава България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия гласуваха "против". Това са и държавите, които все още не са ратифицирали конвенцията.

"Влизането в сила на Истанбулската конвенция е крайъгълен камък за ЕС. Този златен стандарт признава, че насилието срещу жени представлява нарушение на техните човешки права", каза в петък Хелена Дали, еврокомисар по въпросите за равенството.

В България и останалите пет държави, гласували срещу конвенцията, тя ще бъде прилагана на ниво ЕС и в области, които са от компетентността на съюза.

Това включва сътрудничеството по наказателноправни въпроси, както и кампании срещу насилието и обучение на служителите, работещи с жертви. Освен това влиза в сила и забраната за връщане в държавата по произход на потърпевши от домашно насилие.

Истанбулската конвенция създава правна рамка за защита на жените от случаи на домашно насилие. Тя включва в себе си редица стъпки за повишаване на информираността по въпроса, както и правни мерки за криминализиране на различните форми на насилие над жените. Освен това урежда и въпросите за предоставяне на убежище и подкрепа на пострадалите.

Конвенцията влезе в сила през 2014 г. и беше подписана от ЕС на 13 юни 2017 г. Тя е подписна и от България през 2018 г., но без да бъде ратифицирана.

Няколко години по-късно тя се озова в основата на дезинформационна кампанаия, в която участваха и парламентарните групи на БСП и ВМРО. Те представиха текста като проводник за прокарване на гей бракове и "трети пол". Конвенцията всъщност споменава само "мъже" и "жени", и няма общо с въпросите на еднополовите бракове.

Въпреки това през 2018 г. Конституционният съд я обяви за противоречаща на българския основен закон с осем гласа и четири особени мнения.

През 2023 г. БСП започна да събира подписи за организиране на референдум срещу "джендър идеологията".

През февруари 2023 г. БНР съобщи, че България е заявила "категоричната си позиция срещу Истанбулската конвенция" на Съвета по общи въпроси в Брюксел. По-рано през януари парламентът отхвърли две предложения за законови промени, които целяха по-добра защита на жертвите на домашно насилие.

Същевременно през лятото на 2023 г. хиляди хора в цялата страна излязоха на протест срещу домашното насилие. Повод за него беше случай от Стара Загора, при който 18-годишната Дебора Михайлова беше нарязана с макетен нож, а предполагаемият извършител се оказа бившият ѝ приятел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG