Връзки за достъпност

Извънредни новини

Италия и Канада подписаха споразумения за сигурност с Украйна. Г-7 ще подкрепя Киев "колкото е необходимо"


Премиерите на Канада и Италия Джъстин Трюдо и Джорджа Мелони, президентът на Украйна Володимир Зеленски и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на видео разговор на страните от Г-7
Премиерите на Канада и Италия Джъстин Трюдо и Джорджа Мелони, президентът на Украйна Володимир Зеленски и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на видео разговор на страните от Г-7

Страните от Г-7 ще подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Лидерите им ще търсят начини, по които да заставят Русия да плати за вредите, причинени от непредизвиканата им инвазия. Това стана ясно след видеоконферентен разговор, който лидерите на седемте страни проведоха с президента на Украйна Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

Срещата дойде на фона на втората годишнина от войната на Русия в Украйна. Тя се случи и в момент от войната, в който Киев изпитва недостиг на снаряди и оръжия, заради което ѝ се наложи да отстъпи от стратегическия град Авдиивка в Източна Украйна.

Г-7 е групата, съставена от икономически развитите страни САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Канада и Япония. От началото на войната лидерите на седемте страни застанаха плътно до Украйна във войната.

„Украйна навлиза в третата година на тази тежка война, правителството и народът на Украйна могат да разчитат на това, че подкрепата на Г-7 ще продължи толкова дълго време, колкото е необходимо“, се казва в изявление на лидерите от групата.

В него се казва още, че страни като Иран и Китай оказват логистична подкрепа на Русия във войната. Те призоваха Техеран да спре подкрепата си за Москва.

Володимир Зеленски поиска от лидерите на Г-7 „навременно“ предоставяне на военна помощ. Заедно с това украинският президент подписа споразумения за сътрудничество в сферата на сигурността с Италия и Канада. Лидерите на двете страни – Джорджа Мелони и Джъстин Трюдо бяха на посещение в Киев по повод втората годишнина от войната.

Трюдо каза, че споразумението между Канада и Украйна включва „детайли за ключовите дългосрочни ангажименти“, които са свързани с подкрепата за Киев. От кабинета на канадския премиер съобщиха, че за тази година страната му ще предостави финансова и военна помощ в размер от 2,2 млрд. долара.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, която също беше на посещение в Киев, каза че през март ЕС ще предостави на Украйна помощ в размер на 4,5 млрд. евро.

На 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна с аргумента, че иска да я освободи от нацизма, макар че Украйна не е нацистка страна. Агресорът унищожи цели градове, уби десетки хиляди, вписа украински области в конституцията си, незаконно депортира хиляди украински деца и получи обвинения заради няколко престъпления в Международния наказателен съд.

Преди дни ЕС, САЩ, Великобритания и Канада наложиха нов пакет от санкции срещу Русия и руски граждани.

Две години руска инвазия. Как се промени войната срещу Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG