Връзки за достъпност

Извънредни новини

Може ли да има нови избори за кмет на София


Васил Терзиев спечели балотажа срещу Ваня Григорова с по-малко от 2% от гласовете, но тя оспори резултатите от вота пред съда.
Васил Терзиев спечели балотажа срещу Ваня Григорова с по-малко от 2% от гласовете, но тя оспори резултатите от вота пред съда.

Може ли София пак да избира кмет, макар и да е избрала Васил Терзиев само преди три месеца? Въпросът изскочи в хода на делото, с което загубилата Ваня Григорова оспорва вота. Говори се за изчезнали флашки, манипулации, валят обвинения в лъжи. Какво знаем?

Задават ли се нови избори за кмет в София само няколко месеца след като местният вот е приключил?

Въпросът е породен от решение на Административния съд София град (АССГ). Той разпореди анализ на всички 1639 протокола на секционните комисии, отчели резултата от машинното гласуване през ноември. Причина за това разпореждане е съдебно-техническа експертиза, по-рано назначена от същия съд, която откри разминавания между официални резултати от изборите през ноември и данните от устройствата за гласуване в 300 секции.

Това се случи на 19 януари в хода на делото, което загубилата кметския вот Ваня Григорова ("БСП за България") води за касиране на избора на кмета на София Васил Терзиев ("Продължаваме промяната“ – Демократична България" и "Спаси София").

Терзиев беше е избран с 4786 гласа повече от конкурентката си Григорова на втория тур. Тя и екипът ѝ оспориха резултата пред съда.

От първата съдебна проверка в 313 секции излезе, че в 90% от случаите има разлика между данните за гласовете от хартиените протоколи и флаш паметта на машините за гласуване.

Затова съдия Галин Нестеров преценява, че трябва да се проверят протоколите от всички секции в столицата.

Експертизата и действията на съдията обраснаха с интерпретации. Дадоха повод на Григорова да нарича Терзиев "инсталиран" кмет, да твърди, че машинният вот е манипулиран, че са изчезнали флаш памети от устройствата за гласуване и за "заличени" доказателства за реалния вот на столичани.

Кметът ѝ отговори, че разпространява дезинформация, а коментарите по дело, което тече, могат да се смятат за неуважение към съда и натиск.

Експерти казват, че констатираните разминавания са минимални, че не става въпрос за манипулации, а за грешки, които едва ли могат да обърнат изборния резултат. Ако това стане, ще има избори. Но е малко вероятно. Ето защо.

Какво казва експертизата

Вещите лица, назначени от съда, провериха резултата от машинния вот в 313 секции, вписан на ръка от членовете на секционните комисии след преброяване на разписките, принтирани от устройствата за гласуване. За целта не са преброявани наново самите разписки, а са сравнени обявените изборни резултати с данните от машинния протокол и флаш паметите от устройствата.

Вещите лица откриват, че в 300 секции има разминавания. И за двамата кандидати има неотчетени гласове, има и отчетени вповече. В числа:

-541 за Ваня Григорова
-514 за Васил Терзиев

+9 за Ваня Григорова
+196 за Васил Терзиев

Сумарно излиза, че в проверените 313 секции за Терзиев се появяват 214 гласа повече в изборните протоколи, отколкото отчитат машините.

Според данните по делото 15 от 313 флашки не са открити. От Централната избирателна комисия (ЦИК) са обяснили на вещите лица, че ги съхраняват, но в момента “не намират тези флашки в помещението, което е вид мазе”.

Данните от флашките, а и от машинния протокол, не се взимат предвид при обявяване на резултата от вота. Важи само хартиеният протокол.

Това е така, след като парламентът промени Изборния кодекс - върна хартиените бюлетини и премахна протоколите от машинното гласуване. Това стана с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП.

От "заличени са всички доказателства" до "фрапантни неистини"

Данните от експертизата дадоха храна за политически интерпретации и обвинения. От екипа на Васил Терзиев предпочитат да не коментират, докато делото не приключи. От БСП, а и от ГЕРБ не чакаха това да се случи и отправиха директни обвинения срещу него, на които той отговори.

В интервю за bTV Ваня Григорова, която в момента е общински съветник, каза: "15 флашки ги няма, не съществуват. Тези бюлетини не се броят".

Според нея по този начин са "заличени са всички доказателства как избирателите са гласували в 15 секции".

Последва реакция на Терзиев, който заяви, че "дезинформацията няма място в София" и обвини Григорова за "топ 3 фрапантни неистини", изречени в национален ефир. Сред тях е и твърдението за флашките.

"Припомням ви, че на последните избори се брояха бюлетините в урните. Защото машините станаха принтери. Внушенията за 15 "липсващи" флашки и влиянието им върху изборния резултат не са верни", написа кметът във Фейсбук.

Той призова да "се придържаме към правото, не към политическия пиар" и добави, че е форма на неуважение към съда да се коментират действия по делото и да се отправят твърдения извън контекст.

Последва реакция от Григорова, която обвинява Терзиев в манипулации, нарича го "лицето, което беше инсталирано на кметския стол".

След тази размяна на реплики, по темата се включи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Кандидатът на партията Антон Хекимян остана трети на изборите.

"Ако това е така, ние сме свидетели в София на най-мащабното купуване на гласове и нарушение, което е престъпление на закона. Ако е вярно това, което съдът казва след експертиза, че няма флашки, подменяни са гласове, протоколи в полза на кандидат, в случая Терзиев", каза Борисов.

"Доста параноично". Какво казват експертите

Според специалисти толкова малки разминавания в отчетените гласове, за каквито се говори в експертизата, не могат да повлияят на крайния резултат от изборите.

Това не може съществено да промени измерения резултат

"Отклоненията между това, което е изчислено ръчно, и това, което машината отчита, първо са само 1-2 случая в секция. Това не може съществено да промени измерения резултат", каза пред Свободна Европа членът на ЦИК Цветозар Томов. Той отбеляза, че тези разминавания се дължат или на техническа грешка при броенето, или на проблеми с принтерите, а не на манипулации.

Доц. Наталия Киселова - преподавател по конституционно право в СУ "Свети Климент Охридски", коментира пред БНТ, че е възможно да се стигне до предсрочен вот, ако след проверката на данните от всички секции разликата между първия и втория кандидат от обявения изборен резултат се стопи.

Тя обясни, че в АССГ е проверена извадка от 10% от изборните секции и заради това, че в 90% са открити несъответствия, съдът е възложил експертите да анализират всички протоколи от балотажа.

Томов отбеляза, че може да има разлики в 90% от секциите, но освен са изключително малки, те може и да са в различни посоки и в някои случаи да се окаже, че Терзиев е бил ощетен.

"Надявам се поне в съда да докажат, че няма как всичко това да промени политически резултата от изборите", добави членът на ЦИК.

И депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов, който беше министър на електронното управление в правителството на Кирил Петков, обясни в обширна публикация в блога си защо основания за касиране на вота в София няма.

„Това, което експертизата е установила (четох я преди заседанието на съда), е че има нищожни разминавания (200 гласа при 300 секции) между хартиените протоколи и данните на флашките,“ пише Божанов, който е IT експерт. И допълва, че това винаги го е имало и винаги се е оказвало, че е или човешка грешка при броенето, или еднократен проблем с принтера и хартията.

"Кумулативно 200 гласа при 10% от протоколите значат, че дори да се запази това съотношение, при 100% сравнение ще има 1000 гласа разлика. При победа на Терзиев с около 5000 гласа", отбелязва Божанов.

Според Томов със сигурност няма да има разлика дори от 1000 гласа. Дори при броене на всички бюлетини според него разминаването ще е доста под този брой гласове

"Напълно съм убеден, но щом съдът е решил така, нека ги провери всичките", каза той.

Данните от флашките, заедно с подписите към тях, са налични на сайта на ЦИК

Божанов добавя, че липсващите 15 флашки са проблем на организацията при предоставяне на материалите от вота на ЦИК и че първоначално не е била предоставена нито една (според експертизата). Данните от тези флашки обаче не са изчезнали.

"Данните от флашките, заедно с подписите към тях, са налични на сайта на ЦИК - проверих тези секции. Вещите лица е можело също да ги вземат оттам и да ги сравнят, оставяйки все пак забележката, че не са дошли на флашка", пише още Божанов.

И Томов казва, че резултатите от т.нар флашки ги има на две места – в сайта на ЦИК и в програмата на "Информационно обслужване" за обработка на изборните резултати. Затова подозрението за въпросните 15 флашки е "доста параноично и едва ли те са изчезнали". "Който се съмнява, да провери резултатите от тези секции, няма да намери нищо", убеден е Томов.

"Няма обаче нищо нередно или нарушение”

"Ние сме предали на ЦИК абсолютно всичко и липсващи флаш памети от машини нямаше. Защо не са предоставени на вещите лица - не мога да отговоря”, каза пред “24 часа” председателката на ОИК-София Полина Витанова.

Тя е категорична, че решението за избор на Терзиев е правилно и законосъобразно, а разминаванията в резултатите се дължат на това, че от някои машини са излизали или празни бюлетини, или отрязъци.

"Няма обаче нищо нередно или нарушение”, отбелязва още Витанова.

Съдът обаче смята, че категоричен отговор на всички въпроси ще даде новата съдебно-техническа експертиза. Тя трябва да бъде готова до 15 март. За тази дата е насрочено следващото заседание по делото за вота в София.

Форум

XS
SM
MD
LG