Връзки за достъпност

Извънредни новини

Балотаж между кандидатите на ПП-ДБ и ГЕРБ и ниска избирателна активност в Пловдив прогнозира "Маркет линкс"


Кандидатите за кметове на Пловдив Костадин Димитров от ГЕРБ (отляво) и Ивайло Старибратов от "Продължаваме промяната - Демократична България" (отдясно)
Кандидатите за кметове на Пловдив Костадин Димитров от ГЕРБ (отляво) и Ивайло Старибратов от "Продължаваме промяната - Демократична България" (отдясно)

Ниска избирателна активност и балотаж - това прогнозира социологическата агенция "Маркет линкс" за предстоящите местни избори в Пловдив.

Двамата кандидати, които се очаква да бъдат на балотаж според агенцията, са Костадин Димитров от ГЕРБ и Ивайло Старибратов от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Според проучването Димитров ще получи подкрепата на 35% от гласувалите, а Старибратов - на 28%.

"Резултатът на първите двама е близък. Дори е трудно да се каже дали той няма да бъде обърнат по време на кампанията", коментира за бТВ социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков.

Според социологическата агенция засега хората, които със сигурност са решили да гласуват на местните избори в Пловдив, са само 33% от анкетираните.

Проучването е проведено по искане на бТВ в периода 3-8 октомври сред 402-ма жители на Пловдив, които имат право на глас.

В момента Пловдив е управляван от Здравко Димитров. Той спечели изборите през 2019 г. като кандидат на ГЕРБ. В началото на 2023 г. председателят на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на Димитров заради недоволство на двата футболни отбора в града. Причина за това бяха недостатъчни според тях инвестиции в стадионите в Пловдив.

Освен това Димитров беше обвинен в бездействие по казуса с Пловдивския панаир, част от чиито акции се оказаха собственост на община Варна.

В крайна сметка Димитров не подаде оставка като кмет, но напусна ГЕРБ.

Партията на Бойко Борисов управлява в Пловдив от 2011 г., а преди Димитров кмет на града в два мандата беше Иван Тотев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG