Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия гласува на избори, в които Путин е предизвестен победител. Секция отваря и в София


Жена гласува в избирателна секция в Санкт Петербург на 15 март.
Жена гласува в избирателна секция в Санкт Петербург на 15 март.

В петък в Русия започнаха президентските избори, които се очаква да завършат със сигурна победа за настоящия президент Владимир Путин. Това се случва, след като нито един опозиционен кандидат не беше допуснат до вота.

За първи път изборите за президент ще продължат три дни - до неделя, като досега по този начин се провеждаха само парламентарните избори.

Гласуването се провежда без участието на автентична опозиция, без независими наблюдатели и протичат включително на територии на чужди държави, завзети от Русия със сила. Тези територии бяха обявени за част от Руската федерация в конституцията на страната.

Назначените от Москва власти в окупирания украински град Мариупол вече започнаха да извършват обиски, да спират автомобили и да задържат хора, обвинявани в шпионаж, съобщиха в Телеграм от градския съвет.

От посолството на Русия в София съобщиха в четвъртък, че руските граждани, които живеят в България, могат да гласуват на 17 март от 8,00 до 20,00 час в избирателната секция, която се намира в сградата на бул. "Драган Цанков".

До изборите не беше допуснат нито един независим кандидат, нито представител на извънпарламентарна партия, включително Борис Надеждин, за когото опозиционери призоваваха да се гласува.

Основният опонент на Кремъл - Алексей Навални, почина в руска наказателна колония при неизяснени обстоятелства. Това стана месец преди изборите. В затвора са също други опозиционни лидери като Владимир Кара-Мурза и Иля Яшин. Други опозиционери напуснаха Русия с началото на военната агресия срещу Украйна.

В изборите сега участват Путин и трима други прокремълски кандидати, които са издигнати от парламентарните формации „Новите хора“, Комунистическата партия и Либерално-демократичната партия.

Вдовицата на Навални - Юлия Навалная, призова западния свят да не признава резултатите от изборите. Украинското министерство на външните работи също отправи такъв апел.

ЕС ще реши дали да ги признае след приключване на вота, каза в четвъртък говорител на Европейската комисия. Той добави, че отсега е ясно, че резултатите от гласуването в завзетите украински области няма да бъдат признати.

Междувременно властите в Молдова обвиниха Русия за това, че на територията на сепаратистката Приднестровска република са били напечатани бюлетини и създадени шест избирателни секции. Според Кишинев това нарушава двустранното споразумение с Москва гласуването да става единствено в руското посолство.

Екипът на опозиционера пък прикани руснаците да покажат своя протест против режима на Путин, като отидат до урните точно в 12 часа на обяд на 17 март, неделя. Целта на събирането е да се види броят на участниците в такъв протест, проведен в относително безопасни условия, казват сътрудниците на Навални.

Путин, който е президент или министър-председател на Русия от близо 25 години, е на път да удължи управлението си с пети мандат. Строго контролираният от Кремъл вот се провежда на фона на репресии срещу независимите медии и правозащитници и продължаващата вече над две години война на Москва срещу в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG