Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да покажем, че съществуваме". Юлия Навалная призова за протест по време на изборите за президент в Русия


Юлия Навалная
Юлия Навалная

Юлия Навалная призова руснаците за масов протест в деня на президентските избори в страната. Това е план на покойния ѝ съпруг - опозиционера Алексей Навални. Според него руснаците трябва да излязат да гласуват срещу действащия президент Владимир Путин.

Призивът идва малко преди изборите в Русия, които ще се проведат от 15 до 17 март. На тях се очаква Путин да спечели за пети път. В края на февруари Навални почина в наказателна колония в Русия. На погребението му се събраха хиляди негови поддръжници, които изказаха недоволството си от настоящото управление на страната. След смъртта на Навални жена му - Юлия Навалная, каза, че ще продължи неговата борба.

"Трябва да използваме изборния ден, за да покажем, че съществуваме и че сме много. Ние сме истински, живи хора и сме против Путин. Трябва да отидете в избирателните секции в един и същи ден и час - на 17 март по обяд", казва Навалная в своето видео обръщение.

Навални обяви този свой план през февруари. Тогава той каза, че целта е протестът да е напълно законен и безопасен за хората. Идеята му беше да бъде невъзможно да се идентифицрат хората, които са гласували против Путин заради традиционно големия приток на избиратели по обяд.

"Какво да правим по-нататък? Изборът е ваш. Можете да гласувате за всеки кандидат, освен за Путин. Можете да повредите бюлетината, можете да напишете на нея с големи букви "Навални". А дори и изобщо да не виждате смисъл да гласувате, можете просто да дойдете и да постоите в избирателната секция, а след това да се обърнете и да си отидете вкъщи", казва Навалная във видеото от 6 март.

Същевременно друг критик на Путин - Борис Надеждин, обяви набиране на "наблюдатели" за изборите в Русия. Не е ясно как ще се случи това, след като регистрацията на Надеждин за изборите беше отхвърлена от Централната избирателна комисия в Русия и беше потвърдена преди дни от Върховния съд там.

Останалите кандидати на изборите са от партии, които не критикуват Кремъл и войната на Русия в Украйна. Очакванията са, че настоящият президент Владимир Путин ще бъде преизбран за пети път.

Навални почина на 16 февруари след няколко години, прекарани в руски затвори. Тялото му беше задържано от Кремъл, а на майка му беше забранено да организира публично погребение. Въпреки това на 1 март хиляди в Москва се стекоха за панихидата и погребението му, а по-късно се оказа, че над 100 души са били арестувани заради участието им в митинги в памет на опозиционера.

След смъртта на съпруга си Навалная, която живее в изгнание в Германия, каза, че ще продължи работата му. Същото обещание пое и екипът на Навални, като подчерта, че опозицията ще продължи борбата си срещу корупцията и властовия апарат на Путин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG