Връзки за достъпност

Извънредни новини

"По обяд срещу Путин". Стотици на опашки в София и по света гласуваха протестно на изборите за президент на Русия


Протестиращи гласуват на импровизирана урна. В нея може да се пусне глас за "Алексей Навални и мир" или за "Владимир Путин и война"
Протестиращи гласуват на импровизирана урна. В нея може да се пусне глас за "Алексей Навални и мир" или за "Владимир Путин и война"

Стотици хора се наредиха на опашка пред руското посолство в София, за да гласуват на изборите за президент на Русия. Това се случи в 12 ч. на обяд, въпреки че секциите бяха отворени от 8 ч. сутринта.

Новината идва на фона на призивите на екипа на починалия руски опозиционер Алексей Навални и съпругата му Юлия, които обявиха символичен протест с гласуване на всички руски граждани точно в 12 ч. в неделя. Целта на събирането е да се види броят на участниците в такъв протест, проведен в относително безопасни условия.

Подобни акции се провеждат пред посолствата на Русия на много места по света.

Руските власти заплашиха, че ще преследват всички участници в масовото гласуване в 12 ч., тъй като призивите за него има „белези на екстремистка дейност“.

Между 15 и 17 март Русия провежда избори за президент. Те идват на фона на смъртта на Навални и започналата през 2022 г. война в Украйна. Гласуването се провежда без участието на автентична опозиция, без независими наблюдатели и протичат включително на територии на чужди държави, завзети от Русия със сила.

Опашките от гласуващи започнаха да се оформят по обяд пред руското посолство на столичния булевард „Драган Цанков“, видя екип на Свободна Европа. Много от протестиращите казаха, че са дошли точно в 12 ч., за да изразят протеста си срещу Путин.

Опашката от гласуващи се събра по обяд на 17 март
Опашката от гласуващи се събра по обяд на 17 март

На опашката от гласуващи репортер на Свободна Европа видя и мъж с фланелка, на която е изобразено знамето на Украйна.

На метри от опашката за гласуващите се събра и протест. Протестиращите вдигнаха транспаранти срещу Владимир Путин, както и срещу признаването на резултатите от изборите.

Те викаха „Путин е убиец“, „Путин е фашист“, „Навални е нашият президент“, „Русия ще бъде свободна“.

От "Ние идваме" поставиха импровизирана урна, на която гражданите можеха да гласуват за "Алексей Навални и мир" или за "Владимир Путин и война".

На място има засилено полицейско присъствие, но процесът на гласуване протича без напрежение.

Опашки по целия свят

Акцията по гласуване едновременно в 12 ч. в неделя на екипа на Навални се провежда и на още редица места.

Близо 2000 души се събраха на опашка пред посолството на Русия в Бишкек, съобщава Инсайдър.

Телевизия Дождж съобщава, че в столицата на Армения Ереван в 12ч. са се събрали около 600 души.

От екипа на Навални показаха в живо излъчване на канала си подобни опашки още от Гърция, Казахстан, Узбекистан и други.

Стотици се събраха на опашки по обяд в Западна Европа, а още в Австралия, Тайланд, Южна Корея, Обединените арабски емирства и други.

Опашката пред посолството на Русия в Берлин
Опашката пред посолството на Русия в Берлин

До изборите за президент на Русия не беше допуснат нито един независим кандидат, нито представител на извънпарламентарна партия, включително Борис Надеждин, за когото опозиционери призоваваха да се гласува.

Основният опонент на Кремъл - Алексей Навални, почина в руска наказателна колония при неизяснени обстоятелства. Това стана месец преди изборите. В затвора са също други опозиционни лидери като Владимир Кара-Мурза и Иля Яшин. Други опозиционери напуснаха Русия с началото на военната агресия срещу Украйна.

В изборите сега участват Путин и трима други прокремълски кандидати, които са издигнати от парламентарните формации „Новите хора“, Комунистическата партия и Либерално-демократичната партия.

Представители на руската опозиция, както и правителството на Украйна призоваха Запада да не признава резултатите от изборите в Русия.

ЕС ще реши дали да ги признае след приключване на вота, каза в четвъртък говорител на Европейската комисия. Той добави, че отсега е ясно, че резултатите от гласуването в завзетите украински области няма да бъдат признати.

Путин, който е президент или министър-председател на Русия от близо 25 години, е на път да удължи управлението си с пети мандат. Строго контролираният от Кремъл вот се провежда на фона на репресии срещу независимите медии и правозащитници и продължаващата вече над две години война на Москва срещу в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG