Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сега вече знаем къде не са фалшифицирали". В кои изборни секции в Русия Путин загуби


Членове на местната избирателна комисия броят бюлетините в избирателна секция в Новосибирск, Русия, 17 март 2024 г.
Членове на местната избирателна комисия броят бюлетините в избирателна секция в Новосибирск, Русия, 17 март 2024 г.

Централната избирателна комисия на Русия съобщи, че Владимир Путин е спечелил с над 87% изборите за президент. Той обаче губи в поне три изборни секции. Кои са тези три "феноменални" секции от общо 94-те хиляди в Русия?

Ден след приключването на гласуването на изборите в Русия държавният новинарски сайт в Камчатка публикува официалните предварителни резултати за Далекоизточния регион, като отбеляза, че във всеки от районите там подкрепата за Владимир Путин е поне 80%. В два от тях подкрепата за действащия президент е дори над 90%.

Последният абзац на статията обаче съдържа изненада: в избирателна секция № 271 на борда на хладилния товарен кораб "Янтар Балтик" повечето от гласовете са за Леонид Слуцки. Той е един от тримата други символични кандидати за президент, които почти не агитираха и чиито позиции съвпадат с тези на Путин. В тази секция Слуцки получава 37,5 % от гласовете на избирателите срещу 31,3 % за Путин.

"Този избирателен участък е единственият в Камчатския край, където Владимир Путин загуби от когото и да било", се казва в заключение.

Информацията идва на фона на изчисленията, направени по метода на известния математик Сергей Шпилкин, според които почти 22 млн. от гласовете за Путин са били фалшифицирани. Централната избирателна комисия съобщи, че Путин е спечелил президентските избори в Русия с 87,3%, а избирателната активност е била 77,4%. И двете стойности са рекордно високи за близо 25-годишното управление на Путин като президент или министър-председател.

Преди вота анализатори казаха, че Кремъл иска да го използва като убедителна демонстрация на почти монолитната обществена подкрепа за Путин и неговата политика на война срещу Украйна, репресии в Русия и конфронтация със Запада.

Всъщност избирателен участък № 271 е един от малкото от над 94-те хиляди в Русия, където Путин претърпя поражение, според официалните резултати. Въпреки че е трудно да се получи достъп до пълните резултати по избирателни секции, регионалният сайт на Радио Свободна Европа - Сибир.Реалии проучи съобщенията на местните държавни медии за официалните резултати и идентифицира само три такива избирателни секции в цялата страна.

Путин се представи зле в избирателните секции извън страната, където много от избирателите са опозиционно настроени хора, напуснали Русия през последните години.

Според експертите избирателните секции, в които Путин е загубил, са онези редки изключения, в които не е имало или "почти не е имало" фалшифициране на бюлетини. "Сега вече знаем къде не са фалшифицирали изборите", пише Сибир.Реалии.

"Мащабът на фалшификацията все още предстои да бъде оценен и изяснен", каза пред рускоезичната телевизия на Радио Свобода "Настоящее время" Давид Канкия, политически анализатор и член на организацията за наблюдение на изборите "Голос". "Предстои много аналитична работа, но можем да кажем с увереност, че мащабът на фалшификациите в тези избори е наистина рекорден [за постсъветска Русия]."

"Протестни настроения"

В избирателен участък № 1953 в общежитие на Новосибирския държавен университет победител е Владислав Даванков. Той получава 42,5% от гласовете, а Путин - 40,7%.

Полицай наблюдава мъж, който гласува в избирателна секция в Новосибирския държавен университет, 17 март 2024 г.
Полицай наблюдава мъж, който гласува в избирателна секция в Новосибирския държавен университет, 17 март 2024 г.

Източници от университета, чиято самоличност не се съобщава с цел защита, казват пред Радио Свободна Европа, че нивото на "протестни настроения" сред студентите е сравнително високо, както и общият дух на неконформизъм. Градът с население от около 1,5 млн. души е център на науката и технологиите още от съветската епоха.

Един от служителите на университета казва, че в седмиците преди изборите повече от 1800 студенти са били разпределени в избирателната секция в очевиден опит на властите да увеличат избирателната активност. Това са студенти, които не са били регистрирани, че ще гласуват по родните си места.

Подобни действия "привлякоха в избирателните секции много студенти, които преди това са били безразлични към политиката".

"Те принудиха студентите да се регистрират и да дойдат до избирателните секции", добави той.

Друг служител на университета добави, че персоналът там също е сравнително независим, което означава, че може да е било по-трудно да се наеме избирателна комисия, която да е готова да промени резултатите от гласуването.

Той е отишъл до няколко от избирателните секции в 12 ч. на 17 март, когато опозицията провеждаше протеста си "По обед срещу Путин", в който призоваваше всички антипутински настроени избиратели да се явят едновременно да гласуват. "Най-дългата опашка беше в главната административна сграда на университета", казва служителят.

Изборните наблюдатели от екипа на отстранения кандидат за президент Борис Надеждин отбелязват подобни резултати в трите избирателните секции в кампуса на Далекоизточния федерален университет в пристанищния град Владивосток.

Според екзитполовете Даванков е бил подкрепен от най-малко 41% от избирателите, докато само 19% са казали, че са гласували за Путин. Официалните резултати от трите секции обаче дават на Путин 86-90%, докато Даванков получава само около 14%.

Надеждин е антивоенен либерал, чийто опит за регистрация предизвика значителна обществена подкрепа, преди да бъде отменен от Централната избирателна комисия през февруари.

Само в още една избирателна секция - № 95 в южносибирския град Барнаул, не печели Путин. Регионалната избирателна комисия обяви на 17 март, че кандидатът на Комунистическата партия Николай Харитонов категорично е победил Путин с 763 гласа срещу 73.

На следващия ден обаче властите казаха, че "повторно преброяване" е променило резултатите. Според обяснението комисията в избирателния участък е допуснала "грешка и е объркала два реда в протокола". Новите резултати за секцията не бяха съобщени.

"Объркали са редовете. Обикновено това се случва в избирателни секции, в които фалшифицират резултати", казва изборен експерт пред Радио Свободна Европа.

Путин в клетка, бюлетина за Навални. Как руснаци гласуваха точно по обяд
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG