Връзки за достъпност

Извънредни новини

Комунист, новобранец, националист. Kого победи Путин на президентските избори


Кадър от руската Централна избирателна комисия в момента, когато обявява резултатите от президентските избори.
Кадър от руската Централна избирателна комисия в момента, когато обявява резултатите от президентските избори.

Руският президент Владимир Путин спечели изборите в Русия с най-категорични резултат от края на Съветския съюз насам. Той ще продължи да управлява страната си с нов шестгодишен мандат поне до 2030 г. Така ще надмине близо 30-годишното управление на съветския диктатор Йосиф Сталин.

Очакваната победа на Путин дойде на фона на продължаващата вече две години непредизвикана военна инвазия в Украйна и при липсата на отявлени опозиционни кандидати на вота. Всички по-сериозни опоненти на президента бяха отстранени от изборите, а най-сериозният му критик - Алексей Навални, умря в затворническа колония седмица преди вота.

Данните на руската Централна избирателна комисия при обработени 99,65% процента от бюлетините показват, че Путин получава 87,32% от гласовете.

Далеч зад него останаха останалите трима кандидати, излъчени от широко известната "системна опозиция", която всъщност одобрява политиката на Кремъл. Става въпрос за Николай Харитонов от Комунистическата партия на Руската федерация, Владислав Даванков от партия "Нови хора" и Леонид Слуцки от Либерално-демократическата партия. Ето какво знаем за тях.

Застаряващият комунист

75-годишният Николай Харитонов е високопоставен член на Комунистическата партия, който от 1993 г. е депутат в Държавната дума, долната камара на руският парламент. През 2004 г. се кандидатира за президент, като остана втори след Путин с 13,7% от гласовете.

Николай Харитонов
Николай Харитонов

Харитонов е бивш ръководител на колхоз - селскостопански колектив по времето на СССР. Той подкрепя войната на Русия срещу Украйна и по време на кампанията си не е критикувал поименно Путин. Харитонов отправяше сдържани послание, като посещаваше музеи, срещаше се с малки групи избиратели и поднасяше венци пред съветски и руски паметници, вместо да организира големи митинги.

По време на предизборните си срещи Харитонов обикновено критикуваше капиталистическия завой на Русия, възхваляваше съветските постижения и призоваваше за възстановяване на името на Волгоград от съветската епоха - Сталинград. Николай Харитонов получи 4,3% от гласовете.

Новобранецът

40-годишният Владислав Даванков е депутат в Държавната дума от партията "Нови хора". Той е най-младият кандидат, като възрастта му надвишава само с пет години над минималните години, които трябва да е навършил всеки кандидат за президент на Русия.

Даванков е бивш бизнесмен, който се определя като относително либерален. Той критикува репресиите на правителството срещу медиите и свободата на изразяване, като казва, че те имитират репресиите от съветската епоха, и призовава за облекчаване на държавния натиск върху бизнеса.

Владислав Даванков
Владислав Даванков

Даванков предложи да подкрепи мирните преговори с Украйна, но "при нашите условия и без отстъпление", което означава, че Русия няма да отстъпи окупираната от нея територия.

Той се кандидатира за кмет на Москва през 2021 г., като според официалните резултати остана четвърти с 5,3% от гласовете. Сега за Даванков гласуваха 3,8%.

Като Жириновски

56-годишният Леонид Слуцки е председател на неточно наречената дясна Либерално-демократическа партия на Русия (ЛДПР), чието ръководството пое след смъртта на нейния основател, националистът Владимир Жириновски.

Слуцки също е депутат в Държавната дума, но от 1999 г. насам. В тази си роля той активно подкрепя външната политика на Путин, включително нахлуването в Украйна. През 2018 г. няколко журналистки го обвиниха в сексуален тормоз. Той отрича обвиненията им.

Леонид Слуцки
Леонид Слуцки

Слуцки води кампанията си, придържайки се към наследството на Жириновски, който неизменно се нарежда сред най-доверените политици на Кремъл. Лозунгът на кампанията му гласеше: "Делото на Жириновски е живо".

Много преди пълномащабната агресия на Москва срещу Киев Жириновски призоваваше Кремъл да завземе части от Украйна и други бивши съветски държави. Слуцки събра на изборите подкрепа от 3,20%.

Голяма част от гласовете за т.нар. опозиционни кандидати идват от секции в чужбина. От екипа на починалия в затвора руски опозиционер Алексей Навални и съпругата му Юлия обявиха символичен протест с гласуване на всички руски граждани точно в 12.00 ч. в неделя. Такъв протест имаше и София.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG