Връзки за достъпност

Извънредни новини

С втори самолет пристигнаха 76 българи, евакуирани от Израел


Група българи, пристигнали в София от Израел
Група българи, пристигнали в София от Израел

Втори самолет с евакуирани от Израел 76 българи пристигна на летището в София в понеделник сутринта, съобщи пресцентърът на парламента. В самолетът пътуват и 14 чужденци.

В неделя вечерта пристигнаха 92 българи с полет на правителствения „Еърбъс„. Евакуацията се наложи, след като палестинската групировка Хамас започна широкомащабно нападение над Израел. Стотици хора бяха убити, а Израел обяви състояние на война.

Евакуираните бяха посрещнати от председателя на Народното събрание Росен Желязков, заместник-председателят на парламента Филиз Хюсменова и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Няма опасност за България по отношение на общите заплахи от терористична дейност, каза премиерът Николай Денков след заседание на Националния контратерористичен център, свикано в неделя в Министерския съвет.

Запазва се обаче рискът от проникване на членове на терористични организации чрез бежанските потоци в България, каза председателят на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев.

В събота палестинската ислямистка групировка Хамас извърши най-голямата си атака срещу Израел от години насам, като при нея са убити най-малко 700 души. Взети са поне 100 заложници в изненадващото си нападение, съчетаващо навлизане в Израел на въоръжени бойци и ракетни удари от Газа.

Впоследствие Израел започна ответни ракетни удари, при които загинаха стотици палестинци.

Министерството на външните работи няма данни за пострадали българи при ракетния обстрел.

При необходимост от съдействие от посолството на България в Тел Авив, българските граждани могат да се свържат чрез спешния телефонен номер: + 972 54 595 4379, както и чрез електронната поща - Consulate.TelAviv@mfa.bg.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG