Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел е "на крачка от победата" според Нетаняху. Изтегля силите си от южната част на Газа


Израелският премиер Бенямин Нетаняху (в средата)
Израелският премиер Бенямин Нетаняху (в средата)

Израел е "на крачка от победата" във война срещу Хамас, каза в неделя премиерът Бенямин Нетаняху.

По-рано през деня Израелските отбранителни сили (IDF) обявиха изтеглянето на силите си от южната част на Ивицата Газа.

Това се случи точно шест месеца след началото на конфликта на 7 октомври. Тогава паравоенната палестинска групировка Хамас, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други държави, нахлу в Израел, уби близо 1200 души и взе за заложници над 200. Тел Авив отговори с обявяване на война и пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, която доведе до десетки хиляди жертви и хуманитарна криза в анклава.

Изтеглянето на войските идва на фона на международни призиви към Израел да намали интензивността на военните действия и да не възпрепятства хуманитарната помощ за палестинските граждани. Недоволството нарасна и в Израел, където десетки хиляди души се събраха в събота и неделя в различни градове, за да протестират срещу крайнодясното правителство на Нетаняху.

"Намираме се на една крачка от победата. Цената, която трябва да платим, е болезнена и тежка", каза той на заседание на военното правителство в Йерусалим.

Израел вече обяви "ликвидирането на 19 от 24-те батальона на Хамас, като Нетаняху се придържа към първоначално поставената цел за пълно разгромяване на групировката "в цялата Ивица Газа, включително в Рафах".

"Няма да има прекратяване на огъня без връщането на заложниците. Това няма да се случи", каза той. "Израел е готов за споразумение, но не е готов да капитулира", заяви Нетаняху.

Радиостанцията Кан съобщава, позовавайки се на военните, че изтеглянето на войските от южната част на анклава не е свързано с международния политически натиск, включително от страна на САЩ. Хаарец цитира говорител на армията, който казва, че 98-ма дивизия е победила силите на Хамас в Хан Юнис и няма оперативен смисъл от по-нататъшното ѝ присъствие в анклава.

98-та израелска дивизия напусна сектора след 4 месеца битки. В Ивицата Газа остава само една бригада.

След шест месеца битки Хамас запазва контрола над части от Ивицата, най-вече южния град Рафах. Израелските военни посочват, че след изтеглянето на войските от Хан Юнис палестинците може да се върнат в там от Рафах, където в момента са евакуирани повечето цивилни палестинци от други райони.

От няколко седмици Израел съобщава, че планира операция в Рафах, но много страни по света, сред които и САЩ, се противопоставят на такава операция.

Според местните здравни власти за шест месеца в Ивицата Газа са били убити над 33 000 души. Израелската страна твърди, че са убити най-малко 12 хиляди бойци на Хамас. Данните не могат да бъдат проверени по независим начин. Загубите на израелската армия за шест месеца възлизат на около 600 души. Израелската армия също потвърждава смъртта на 34 заложници. По нейни изчисления 95 души са останалите живи заложници.

Повече от сто заложници бяха освободени по време на временното примирие през ноември. Последните кръгове от преговори за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници все още не са довели до резултати. Израелска делегация се готви да участва в нови непреки преговори с Хамас в Кайро с посредничеството на САЩ, Катар и Египет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG