Връзки за достъпност

Извънредни новини

Щурмове, обиски, въздушни и наземни удари. Израел представи план за нов етап от войната в Ивицата Газа


Палестинци минават покрай сграда, разрушена при израелската бомбардировка на Ивицата Газа в град Газа в сряда, 3 януари 2024 г.
Палестинци минават покрай сграда, разрушена при израелската бомбардировка на Ивицата Газа в град Газа в сряда, 3 януари 2024 г.

Израелското министерство на отбраната представи в четвъртък планове на на институцията за следващия етап от войната в Ивицата Газа, съобщи Ройтерс.

Те предвиждат по-целенасочен подход в северната част на анклава и продължаване на преследването на лидери на Хамас на юг.

Войната започна през октомври след след мащабна атака срещу Израел на палестинската паравоенна групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ и ЕС. Израел отговори с пълномащабна инвазия, която първоначално беше съсредоточена в северната част на Ивицата Газа, а по-късно се разшири и на юг. Международната общност оказва все по-силен натиск върху Израел да премине към по-малко интензивни военни операции заради големия брой жертви.

"Ще преминем към нов боен подход в северната част на ивицата Газа, който отговаря на военните постижения на терен", се казва в изявлението на институцията. Операциите ще включват щурмове и обиски, разрушаване на тунели, въздушни и наземни удари, както и акции на специалните части.

Израелските сили ще продължат с опитите си да ликвидират лидери на "Хамас" и да спасят израелски заложници в Южна Газа "толкова дълго, колкото се смята за необходимо". Сега там живее по-голямата част от 2,3-милионното население на обсадения анклав, като повечето хора са настанени в палатки и други временни подслони.

След войната Хамас повече няма да контролира Ивицата Газа според изявлението. "Жителите на Газа са палестинци и поради това ще управляват палестински органи, при условие че вече няма да има вражески действия или заплахи за държавата Израел", пише още в текста.

Израел ще си запази възможността да предприема действия, но в Ивицата Газа няма да има израелско цивилно присъствие, допълва канцеларията на военния министър Йоав Галант.

В началото на седмицата израелската армия съобщи, че изтегля хиляди свои военнослужещи от Ивицата с аргумента, че войната се отразява негативно на израелската икономика, тъй като пречи на резервистите да ходят на работа, да управляват бизнеса си или да се върнат към университетското си обучение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG