Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новият военновременен кабинет на Израел се зарече да изтрие Хамас "от лицето на Земята"


Мъж гледа разрушенията в опустошен квартал в бежанския лагер Джабалия в Ивицата Газа на 11 октомври 2023 г.
Мъж гледа разрушенията в опустошен квартал в бежанския лагер Джабалия в Ивицата Газа на 11 октомври 2023 г.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху състави в сряда кризисно правителство, което ще ръководи войната с Хамас. То се зарече да изличи палестинската ислямистка групировка "от лицето на Земята".

На 7 октомври, събота, Хамас, която е обявена за терористична от Израел, САЩ и Европейския съюз (ЕС), извърши най-мащабната си атака срещу Израел, която доведе до повече от 2000 убити от двете страни и взимането на 150 заложници от страна на Хамас. Израел обяви състояние на война и мобилизира 300 000 души.

В общо изявление Нетаняху и бившият министър на отбраната и лидер на центристката опозиционна партия Бени Ганц казаха, че са се споразумели да сформират извънредно правителство, включващо тях двамата и настоящия министър на отбраната Йоав Галант.

По-късно Нетаняху каза в телевизионно изявление, че те са загърбили разногласията си, "тъй като на карта е заложена съдбата на държавата".

"Сражаваме се с жесток враг, по-лош от ИДИЛ", каза Нетаняху, като сравни действията на Хамас със зверските убийства, извършени от джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИДИЛ).

"Ще изтрием това нещо, наречено "Хамас", ИДИЛ-Газа, от лицето на Земята. То ще престане да съществува", каза Галант.

Докато воюва с Хамас в Газа, кризисното правителство няма да приема никакви несвързани с извънредните му функции политики или закони, изтъкнаха в общото си изявление Нетаняху и Ганц.

На този етап не се очаква водачът на опозицията Яир Лапид да се присъедини към извънредното правителство.

По-късно Международният комитет на Червения кръст съобщи, че е в контакт с Хамас и израелските власти, за да договори освобождаването на израелски заложници. Турският президент Реджеп Тайип Ердоан също е започнал преговори с Хамас с тази цел.

Американският президент Джо Байдън определи нападенията на Хамас в Израел като "най-смъртоносния ден за евреите след Холокоста". Той също така призова Израел да спазва "законите на войната" в ответните си действия.

В четвъртък се очаква държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да посети Израел.

По последни данни на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) над 338 000 души са били принудени да напуснат домовете си в Ивицата Газа, която е под обсада и е обстрелвана от израелската армия. Това е увеличение със 75 000 души за една нощ.

Рано сутринта в четвъртък броят на жертвите в Газа нарасна на 1200 души, след като 51 души бяха убити при израелска атака преди разсъмване, съобщи палестинското министерство на здравеопазването, цитирано от Асошиейтед прес.

Израелските военни продължават да бомбардират Ивицата Газа в отговор на координираните нападения на Хамас. До момента Израел атакува Газа по въздух, като сухопътно настъпление ще бъде предприето, когато това е подходящо и отговаря на целите на страната, каза говорителят на Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) Джонатан Конрикус в ежедневния си брифинг в мрежата Х.

Целта на израелските военни е да стигнат до Хамас в мрежата му от тунели и бункери под гъстонаселената Ивица Газа, каза още Конрикус.

Конфликтът между израелци и палестинци продължава от десетилетия. През това време са водени няколко войни, а насилието периодично ескалира. Това, което се случва сега, е породено от най-мащабното нападение на Хамас срещу Израел, извършено от основаването на групировката в края на 80-те.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG