Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въпреки масовите протести. Парламентът в Израел прие съдебната реформа на Нетаняху


Полицаи се опитват да разпръснат протестиращи срещу съдебната реформа
Полицаи се опитват да разпръснат протестиращи срещу съдебната реформа

Парламентът в Израел прие спорен закон, който премахва възможността Върховния съд да отменя актове на правителството, съобщи Би Би Си. Това се случи на фона на протести срещу реформата, които продължават от месеци.

Приетият в понеделник закон е първият от няколко, които целят да огранича правомощията на Върховния съд. Управляващите твърдят, че мерките са необходими, за да се ограничи възможността на съдилищата да се намесват решения, които са по същество политически. Критиците на реформата смятат, че така изпълнителната и законодателната власт стават безконтролни.

Полицията се опита да разпръсне протестиращи срещу реформата с водно оръдие
Полицията се опита да разпръсне протестиращи срещу реформата с водно оръдие

Опозицията бойкотира гласуването в понеделник и спорният закон беше приет с 64 гласа “за” и нито един “против” в 120-местния Кнесет. Лидерът на опозицията Яир Лапид нарече приемането на закона налагане на волята на “крайно малцинство над израелското мнозинство”.

Министърът на правосъдието Ярив Левин поздрави депутатите за приемането на закона и каза, че той представлява “първата стъпка в историческия процес за коригиране на съдебната система”.

Премиерът Бенямин Нетаняху беше в парламента при гласуването на закона, въпреки че часове по-рано беше изписан от болница след операция по спешност.

Бенямин Нетаняху в парламента
Бенямин Нетаняху в парламента

Спорната съдебна реформа предизвика най-мащабните протести в историята на Израел. Стотици хиляди демонстранти всяка седмица излизат по улиците от началото на годината срещу реформата, която определят като “атака срещу демокрацията”.

По време на гласуването в понеделник демонстранти блокираха движението пред сградата на парламента, а полицията се опита да ги разпръсне с водни оръдия. Снимки от столицата Тел Авив показват как протестиращи седят на улицата, а полицаи се опитват да ги разпръснат.

Протестиращи срещу реформата в Тел Авив
Протестиращи срещу реформата в Тел Авив

Според местни медии един протестиращ е бил ранен, а шестима са арестувани.

Срещу съдебната реформа се обявиха върховни съдии, бивши ръководители на службите за сигурност, юристи и представители на бизнеса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG