Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имаше нападения". Израел започна ограничени сухопътни операции в Ивицата Газа


Израелски танк, забелязан в близост до границата на Израел с Ивицата Газа, 22 октомври 2023 г.
Израелски танк, забелязан в близост до границата на Израел с Ивицата Газа, 22 октомври 2023 г.

Израел е започнал ограничени сухопътни операции в Ивицата Газа в нощта на неделя срещу понеделник. За това съобщиха израелските въоръжени сили, цитирани от Ройтерс.

Новината идва на фона на първите доставки на хуманитарна помощ в Газа след началото на войната между Израел и палестинската паравоенна групировка Хамас, обявена от Европейския съюз (ЕС), САЩ и други страни за терористична.

В отговор на масираната атака на Хамас от 7 октомври Израел започна да нанася ракетни удари над Газа, където живеят 2,3 млн. души.

Сега Израел съобщава и за сухопътни нападения срещу въоръжените сили на Хамас.

„През нощта имаше нападения на танкови и пехотни сили. При тези нападения се убиват отряди от терористи, които се подготвят за следващия етап от войната ни“, каза на брифинг говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

По думите му при сухопътните атаки са направени и опити да се събере информация за 222 души, взети за заложници от Хамас.

Въоръженото крило на паравоенната организация от своя страна съобщи, че негови бойци са се сблъскали с израелски сили в Газа и са унищожили част от военното оборудване на Израел.

„Бойците се сражаваха с проникналите сили, като унищожиха два булдозера и един танк и принудиха силите да се оттеглят, преди да се върнат в базата“, се казва в изявлението на Хамас. Властите в Израел не са коментирали тази информация.

Успоредно с операциите по суша Израел продължава да нанася и въздушни удари над Газа. В понеделник армията съобщи за нови 320 поразени цели на Хамас, като сред тях са десетки командни и наблюдателни постове, както и системи за изстрелване на противотанкови ракети.

По данни на здравното министерство в Газа 436 души са загинали вследстие от въздушните атаки на Израел през последното денонощие.

Ройтерс допълва, че има значително струпване на израелски войски по границата с Газа. Не се знае обаче кога ще започне масираната сухопътна атака на Израел срещу територията, за която се говори още от началото на войната.

Ивицата Газа се намира под пълна блокада на Израел. В резултат от военните действия между Израел и Хамас до момента са загинали 1400 души от страна на Израел, а властите в Газа съобщават за над 5000 жертви от палестинска страна.

Израел и спорът за земите. Кое къде е на картата?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG