Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петима души загинаха след сблъсък на два самолета на летище в Токио


Пътническият самолет, който се е сблъскал с друг, е почти напълно унищожен
Пътническият самолет, който се е сблъскал с друг, е почти напълно унищожен

Самолет на Japan Airlines с близо 400 души на борда изгоря при кацане на летище "Ханеда" в Токио във вторник. Причината за инцидента е сблъсък със самолет на бреговата охрана, тръгнал да достави помощи след голямото земетресение в Централна Япония, предаде Ройтерс.

Авиокомпанията съобщи, че всички 379 души - 367 пътници и 12-членен екипаж, са били безопасно евакуирани. Петима от шестима членове на екипажа на самолета на бреговата охрана обаче са загинали, само пилотът е успял да се спаси, съобщиха от японската полиция.

Новината идва, след като точно на Нова година Япония беше разтърсена от серия силни земетресения, най-мощният от които - на 1 януари, с магнитуд 7,6 по скалата на Рихтер. По последни данни жертвите вече са 48, стотици сгради са срутени или изгорели, хиляди домакинства са без ток.

Бреговата охрана на страната съобщи, че неин самолет се е сблъскал с пътническия самолет, идващ от международното летище "Шин-Читосе" на остров Хокайдо. Машината на бреговата охрана се е готвела да излети за летище "Ниигата", за да достави помощ на пострадалия от земетресението полуостров Ното.

Самолетът на Japan Airlines е бил обхванат от пламъци след кацане. Запис на местна телевизия показа как голям пожар избухва от едната страна на самолета, докато той се движи по пистата. След това огънят се разраства и достига зоната около крилото.

Кадри на живо показаха как пътниците се евакуират, използвайки надуваеми пързалки, след което бягат по асфалта, докато огнеборци се опитват да потушат пламъците. Самолетът е почти напълно унищожен, въпреки тяхната намеса, и два часа след инцидента продължаваше да гори.

Всички писти на летище "Ханеда" са били затворени, съобщи говорител. То е едно от най-натоварените летища в Япония и едно от двете основни международни летища в столицата.

Японският премиер Фумио Кишида е наредил на съответните служби бързо да направят оценка на щетите и да предоставят информация на обществеността, съобщи неговата канцелария.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG