Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки жертви и стотици разрушени сгради след трус от 7,6 по Рихтер в Япония


Една от срутилите се сгради в град Ваджима
Една от срутилите се сгради в град Ваджима

Най-малко 48 души са загинали при най-мощното от серия земетресения в Централна Япония на 1 януари. Това са последните данни от властите в страната, цитирани от световните аганиции.

Най-силният трус е бил с магнитуд 7,6 по скалата на Рихтер.

Новината идва, след като в последните дни властите предупредиха за предстоящи силни земетресения и опасност от вълни цунами, която по-късно беше отменена. Преди 13 години трус с магнитуд 9, последван от разрушително цунами, причини масови разрушения, авария в атомната централа Фукушима и повече от 20 000 жертви.

Автомобил е затиснат под срутена къща след земетресението в град Шика
Автомобил е затиснат под срутена къща след земетресението в град Шика

Японският министър-председател Фумио Кишида каза в понеделник, че земетресението е причинило многобройни жертви и големи щети. Сред загиналите има 7 жертви в градската болница на Ваджима, съобщи агенция Киодо. В града, разположен в най-силно засегнатата от труса префектура Ишикава, повече от 200 къщи и други сгради са срутени или изгорели.

Разрушения във Ваджима
Разрушения във Ваджима

Много пътища в различни райони са разрушени, около 33 000 домакинства са без електричество. Проучвания с хеликоптер в недостъпни в момента места са установили много пожари и щети по сгради и инфраструктура. Спасителните операции са усложнени заради сериозните щети.

Около 1000 спасители търсят хора, за които се предполага, че са затрупани под развалините. Японската армия раздава храна, вода и одеяла на хората, които е трябвало да напуснат домовете си в най-засегнатата част. Те са настанени в база на военновъздушните сили.

Изглед от град Сузу
Изглед от град Сузу

Летище "Ното" е затворено заради повреда на пистата, терминала и околните пътища, а стотици хора са блокирани в автомобили на паркинга. Над 100 души са били ранени на полуостров Ното.

Преподавателят в университета Сайтама в Япония проф. Александър Луканов, който е свидетел на бедствието, разказа пред Нова телевизия, че има непрекъснато вторични трусове, но с доста по-слаба сила.

"Апокалиптичната картина се разкри тази сутрин, защото вчера малко след труса настъпи нощта и стотици хиляди останаха без ток заради скъсани жици и паднали стълбове, пожари и активизирали се свлачища. Много от къщите са буквално изкъртени от основите си и са паднали на една страна”, добави той.

Срутвания в светилището Онохийоши в Каназава
Срутвания в светилището Онохийоши в Каназава

Посланикът на България в Япония Мариета Арабаджиева съобщи, че няма пострадали българи.

„В засегнатия от силни трус район има три атомни електроцентрали. По информация на японската атомна агенция няма опасност от радиоактивно изтичане. В района има и топлоелектрически централи – изключени са два генератора от гледна точка на сигурност. Няма опасност централи да аварират“, каза тя.

Срутена къща във Вадзима
Срутена къща във Вадзима

Първоначалните предупреждения за цунами в Японско море бяха са отменени, което означава, че вече няма опасност от подобно събитие. Над 100 000 души получиха нареждане да напуснат домовете си и да отидат в спортни зали и училищни физкултурни салони, използвани за евакуация при извънредни ситуации. След отмяната на предупреждението повечето от тях се завърнаха по домовете си.

Японската метеорологична служба съобщи, че най-силният трус е предизвикал вълни с височина около 1,2 м в района на Вадзима, а на други места са регистрирани вълни под 1 м височина.

Централна Япония е била засегната от общо 155 земни труса между 16:00 ч. в понеделник (07:00 ч. по Гринуич) и 09:00 ч. във вторник (00:00 ч. по Гринуич). Повечето са били регистрирани с магнитуд над 3,0.

Пукнатини в земята във Вадзима
Пукнатини в земята във Вадзима

Заради трусовете император Нарухито и императрица Масако отмениха традиционната си поява пред хиляди японци след Нова година. Пресслужбата на двореца съобщи, че те са съкрушени и се надяват, че усилията за спасяване на човешки живот ще дадат резултат възможно най-скоро.

Японската метеорологична служба обаче предупреди за нови силни земетресения през седмицата, особено през следващите два или три дни.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че САЩ са готови да предоставят необходимата помощ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG