Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кабинетът поиска от Брюксел падане на тавана за помощите за земеделците


Снимка от протестите на земеделците и зърнопроизводителите от септември
Снимка от протестите на земеделците и зърнопроизводителите от септември

Правителството е поискало от Европейската комисия (ЕК) отпадане на тавана от 250 000 евро за подпомагане на земеделски стопанства заради затрудненията, които търпи от войната на Русия в Украйна. Това каза в сряда премиерът Николай Денков.

В България бенефициенти от подпомагането са производители на плодове, зеленчуци, животновъди без зърнопроизводителите.

Падането на тава беше едно от исканията на земеделците, които преди месец протестираха в България. Те излязоха на масови протести в цялата страна, след като в средата на септември България отмени забраната за внос на украинско зърно и други селскостопански продукти от Украйна. Тридневният протест тогава приключи със споразумение с правителството.

„С това изпълняваме няколко от точките в споразумението със земеделските производители, както изпълняваме и останалите точки от това споразумение“, каза Денков.

Във вторник от правителството съобщиха още и че осигурени обещаните по време на протестиращите преди месец помощи за зърнопроизводителите от общо 47.5 млн. лв. Отделени са и допълнителни 16 млн. лв. за напояване заради въведеното през пролетта от служебното правителство увеличение на водата за напояване с 300%.

По думите на премиера тези средства ще бъдат насочени основно към малките стопанства.

Зърнопроизводството е един от най-сериозно субсидираните сектори в България след влизането на страната в ЕС. От началото на войната на Русия в Украйна представители на сектор на няколко пъти протестираха срещу вноса на украинско зърно, пшеница и слънчоглед в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG