Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Искат правата си". Жените, които искат да спасят салоните за красота от талибаните


Жени протестират в Кабул срещу заповедта на талибаните всички салони за красота в Афганистан да бъдат затворени.
Жени протестират в Кабул срещу заповедта на талибаните всички салони за красота в Афганистан да бъдат затворени.

Те не могат да ходят на училище, в университет или на фитнес. Вече и в салон за красота. Това е реалността за жените в Афганистан, които от две години живеят под властта на талибаните. Правата им непрекъснато се ограничават, но те намират сили да протестират. Дори когато губят надежда.

Тя е собственичка на салон за красота в Кабул, Афганистан. Съпругът ѝ загива при автомобилен взрив през 2017 г. Оттогава издържа семейството си сама, а в салона ѝ всеки ден идват между 8 и 12 клиентки.

Това обаче няма да продължи. Талибаните, които се върнаха на власт в Афганистан през август 2021 г., затварят всички салони за красота. Според тях подобен бизнес нарушава свещеното ислямско право.

Забраната идва след като жените в Афганистан вече бяха лишени от правото си на средно и висше образование, както и от достъп до редица публични места.

По данни на Търговската камара в страната 60 000 жени изкарват прехраната си във фризьорски и козметични салони. Заповедта за тяхното затваряне предизвика протести в столицата Кабул, белязани от полицейско насилие.

Жени протестират срещу забраната на салоните за красота в Кабул, Афганистан. 19 юли 2023 г.
Жени протестират срещу забраната на салоните за красота в Кабул, Афганистан. 19 юли 2023 г.

„Ден след ден талибаните налагат ограничения на жените“, казва пред Асошиейтед прес собственичката на салон за красота в Кабул, която иска да остане анонимна от съображения за сигурност. „Защо нападат само нас? Нима ние не сме хора? Нямаме ли право да работим и да живеем?“

Аз съм единствената, която носи хляба в семейството.

„Салоните за красота не са вредни места, които трябва да бъдат затваряни“, казва друга собственичка на салон пред афганистанската секция на Радио Свобода.

С нея работят само жени и момичета и всички имат финансови проблеми. "Брат ми не работи. Баща ми не работи. Аз съм единствената, която носи хляба в семейството. Не знам какво ще се случи сега.“

Талибани срещу екстеншъни

На 24 юни талибанското Министерството за насърчаване на добродетелта и предотвратяване на порока издаде писмо с устна заповед на върховния лидер на ислямистката организация Хибатула Ахундзада. Заповедта предвижда забрана на фризьорските и козметичните салони в Кабул и всички провинции на Афганистан.

Още с идването на талибаните на власт през 2021 г. много салони за красота в Афганистан бяха атакувани, а рекламните женски лица на фасадите им бяха заличени.
Още с идването на талибаните на власт през 2021 г. много салони за красота в Афганистан бяха атакувани, а рекламните женски лица на фасадите им бяха заличени.

Във видео изявление от 4 юли говорителят на министерството Мохамед Садик Акиф потвърди забраната и посочи защо салоните се затварят. По думите му техните услуги са прекалено скъпи, а някои от тях - и незаконни.

Шериатът забранява удължаването на коса с екстеншъни, направени от чужда коса, каза говорителят. Скубането на вежди, което се практикува в салоните за красота, също противоречи на ислямското право.

Министерството даде на салоните срок от един месец, за да затворят врати и да уведомят властите, че са го направили.

Не ни взимайте хляба

Десетки хиляди жени в Афганистан разчитат на салоните за красота, за да издържат себе си и семействата си.

„Много жени нямат друга професия, не могат да си намерят друга работа“, казва една от тях пред Радио Свобода.

Салон за красота в Мазар-и-Шариф, Афганистан. 5 юли 2023 г.
Салон за красота в Мазар-и-Шариф, Афганистан. 5 юли 2023 г.

„Каква професия мога да захвана, за да се издържам? Никаква! Мога само да си седя вкъщи и да чакам да се случи чудо“, добавя жената, която също запазва анонимността си.

На 19 юли в Кабул десетки жени протестираха срещу затварянето на салоните за красота. Демонстрацията им премина под надслов „Не взимайте хляба и водата ни“.

Какво означават протестите

„Нормално е да има недоволство“, казва пред Свободна Европа Силсила Махбуб. Тя е журналистка и активистка от Афганистан, която живее в България от 2013 г.

„Да имаш една държава, която работи с години за промяна, за по-добър живот, за човешки права. И изведнъж пак да загубиш всичко. Съвсем не е лесно. Лошото е, че всеки ден става само по-зле“, добавя Махбуб.

Жени затварят салона си за красота в Кабул, Афганистан. 24 юли 2023 г.
Жени затварят салона си за красота в Кабул, Афганистан. 24 юли 2023 г.

Въпреки това жените протестират, когато властите ограничават правата им. Но демонстрациите им често са осуетявани от полицейско насилие.

„Стреляха около нас. Удряха ни с електрически палки. Биеха ни с прътове. Бягахме от улица на улица“, казва пред Радио Свобода 15-годишно момиче в Кабул. „Искам да защитя правата на майка ми и на сестра ми, правата на всички.“

Защо аз като жена нямам право да се обличам, както искам, да ходя на работа и на училище?
Силсила Махбуб

Според Махбуб повечето протестиращи в Афганистан са млади хора, които не си спомнят подобни ограничения и репресии. Били са деца по време на предишното управление на талибаните или са родени след края му през 2001 г.

„За тях е чудо. Питат се: защо аз като жена нямам право да се обличам, както искам, да ходя на работа и на училище?“, казва Махбуб.

„Затова протестират, защото искат правата си. Не искат и те като майките и бащите си да загубят живота си, не искат да напуснат своята страна. Просто не искат да спрат.“

Поредното ограничение

Затварянето на салоните за красота идва след дълга поредица от ограничения на правата на жените в Афганистан, наложени от талибаните през последните две години.

През декември 2022 г. на жените беше забранено да учат в университет. Година по-рано талибаните лишиха момичетата и от правото да посещават средни училища. Жените в Афганистан вече имат достъп само до начално образование.

Освен това талибаните забраниха на жените да упражняват повечето професии и въведоха строги изисквания за облеклото им - да покриват косите и лицата си с бурки на публични места. Не могат да посещават парковете в Кабул, да влизат във фитнес зали и барове или да се возят в такси.

„Те вече забраниха всичко“, казва Силсила Махбуб. „Най-важни са достъпът до образование и до пазара на труда. Още едно поколение ще пропусне живота си.“

Жените в Афганистан протестираха и при предишните случаи на ограничаване на техните права - например в образованието.
Жените в Афганистан протестираха и при предишните случаи на ограничаване на техните права - например в образованието.

Трудно е да се каже дали протестите могат да постигнат промяна, защото „талибаните не са двама или трима“, добавя активистката.

„Добре е да имаме надежда, но лошото е, че в Афганистан протестират основно жените и много малко мъже ги подкрепят“, казва Махбуб.

Според нея ако всички заедно излязат на улицата, сигурно ще има по-голям ефект. Но когато мъжете отстъпват и само жените искат да се борят, "няма как нещата да се променят толкова бързо.“

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. В момента изучава "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

XS
SM
MD
LG