Връзки за достъпност

Извънредни новини
Главният секретар на МВР Петър Тодоров

Кампанията: МВР задържа 446 души и обяви за разкрити 550 престъпления преди изборите

- на 2 октомври ще се проведат избори за 48-о Народно събрание;

- това са четвъртите избори от 2021 г. насам;

- до изборите се стигна след като ИТН оттегли подкрепата си за правителството на Кирил Петков, избрано още от "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България".

13:15 19.9.2022

ПП сезира Европрокуратурата за кадър на ГЕРБ и подозира, че Радев помага на Борисов

“Продължаваме промяната” (ПП) сезира Европейската прокуратура със сигнал, че дългогодишен кадър на ГЕРБ е еднолично е подбирал кои европректи в България да бъдат обект на независим одит, съобщиха от партията.

Става въпрос за бившата директорка на изпълнителната агенция “Одит на средства на ЕС” Добринка Михайлова, уволнена по време на кабинета на Кирил Петков и назначена начело на дирекция “Одити на средства по регионални политики” във финансовото министерство от служебното правителство.

От ПП припомнят, че в обхвата на работа на ръководения от Михайлова независим одит е попадало санирането на сгради в Хасково, в което участват близки роднини на бившия депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

“Този сигнал касае евросредства, което означава, че работеща антикорупционна комисия, заедно с Европейската прокуратура, може да доведе до повдигнати обвинения и реални присъди“, коментира Кирил Петков по време на предизборно събитие на партията пред Централния затвор в София.

“Според новите данни, които получихме, се оказва, че години наред проектите, които се одитират от ЕК преди изплащане на парите по европейските програми, са подбирани лично от нея. Това е нарушение, защото според критериите на ЕК одитите следва да обхващат случайно избрана извадка от всички проекти”, каза още Петков.

Междувременно ПП пусна нов предизборен клип, в който допуска, че назначението на Михайлова отново на ръководен пост във финансовото министерство може да означава, че президентът Румен Радев вече помага на ГЕРБ.

12:18 19.9.2022

"Възраждане" пак иска референдум за въвеждането на еврото. Такъв обаче е невъзможен

"Възраждане" няма да допусне въвеждане на еврото у нас, съобщи на пресконференция в БТА лидерът на партията Костадин Костадинов.

Той беше категоричен, че ако неговата формация управлява, Националният план за въвеждане на еврото от януари 2024 г., приет от Министерския съвет през май, ще бъде "унищожен", а тези, които са го одобрили - "подведени под наказателна отговорност за държавна измяна". А ако "Възраждане" не е на власт, ще направи всичко възможно да предизвикат референдум за приемането на еврото.

"Няма да позволим България да влезе в еврозоната без референдум, настояваме за експертен публичен дебат", добави Деян Николов - секретар на софийската организация на партията.

Според нея предвидената комуникационна стратегия не съдържа анализ на риска, не са посочени вреди от влизането в еврозоната, а влизането в нея "обрича България на непредвидимост".

От "Възраждане" се обявиха срещу плана за въвеждане на еврото, веднага след като беше приет от кабинета "Петков", и тогава съобщиха, че ще инициират референдум. За такъв те заговориха още през 2018 г., дори казаха, че са събрали 190 000 подписа, но до такъв нямаше как да се стигне.

През юни тази година директорът на портал „Европа“ Юлиана Николова и старшият икономист на Институт отворено общество Георги Ангелов коментираха пред Свободна Европа, че българският лев отдавна е свързан с еврото заради валутния борд, а самият референдум няма юридическа основа, тъй като процесът по интеграция в еврозоната е възприет още с подписването на договора за присъединяване на България към ЕС. Провеждане на допитване във връзка с международни договори е възможно да се случи само преди тяхното ратифициране, защото в противен случай това би оставило международното право „да виси“.

18:10 18.9.2022

Симпатизанти на ПП и ДБ проведоха шествие в подкрепа на "истинските евроантлантически партии"

Симпатизанти на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" провеждат шествие в центъра на София в подкрепа на "истинските евроантлантически партии в България" на фона на предизборната кампания. То е под мотото "Заедно за независима България".

"България се нуждае от стабилно управленско мнозинство, за да преминем благополучно през кризите и да се завършат реформите. Нека всички, на които ни е писнало от беззаконие и мафиотско управление в България и искаме държавата да работи в полза на гражданите си да бъдем на шествието, за да кажем, че сме за независима от чужди интереси България, със спокойна и мотивираща среда за развитие на бизнесa!", призоваха от организаторите - гражданско движение "Продължаваме заедно".

16:09 17.9.2022

Правителство е възможно само с коалиция на ПП, БСП и ДБ, каза Петков

„Или гласуват [хората] за нас като коалиция – ако искат център – „Продължаваме промяната“, ако искат дясно „Демократична България“, ако искат ляво – БСП, но това е единствената формула, за да има правителство след изборите. Всичко друго отива към служебно правителство и нови избори“.

Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков в свое интервю пред Дневник. За пореден път той отхвърли възможността за коалиция с ГЕРБ. Той определи всички други варианти за коалиции като „невъзможни“ и подчерта, че не вярва останалите партии, които могат да попаднат в следващ парламент, да направят коалиция помежду си.

Петков каза, че трите партии, които останаха до край в предишното редовно правителство, коментират помежду си настоящата ситуация и координират движенията по казуси, свързани с провеждането на изборите и купения вот.

В случай, че ПП спечели изборите, а бъдеща коалиция събере подкрепа, от партията ще настояват със сигурност за три поста в правителството – министър-председател, министър на финансите и външен министър.

Освен промени в КПКОНПИ в следващ парламент от партията ще се съсредоточат с промени в регулаторните органи като КЗК, КФН, БНБ и други.

11:26 16.9.2022

Средствата от спрените кражби да отидат за пенсионерите и децата. "Продължаваме промяната" представи програмата си за управление

„Продължаваме промяната“ представи програмата си, която описва визията на партията за управление на държавата след изборите на 2 октомври.

Програмата е публикувана на сайта на формацията и се състои от 7 точки. Акцент се слага върху увеличаването на пенсиите по „справедлив“ начин, както и на вдигането на минималната работна заплата.

Другите точки са „качествено образование“, „съвременно и достъпно здравеопазване“, „растяща икономика за по-високи доходи“, „сигурна и достъпна енергия за домакинствата и бизнеса“, „развити региони и условия за по-добър живот в цяла България“ и „борба с корупцията“.

Програмата на ПП очертава "нов подход в политиката" според съобщение на партията, изпратено до медиите.

„Средствата от спрените кражби и схеми на старите корупционни модели да отиват за по-голяма подкрепа към пенсионерите, децата и работещите българи“, казват от формацията.

Досегашните управляващи заявяват още, че освен вдигането на доходите ще продължат да се борят срещу корупцията и рекета върху бизнеса, за да подпогнат частния сектор и работещите. Ще се борят с проблемите в енергетиката чрез компенсации и фиксирана ниска цена на електроенергията и газа.

ПП иска да въведе и по-големи данъчни облекчения за младите семейства с деца, да финансира детски градини, ясли и безплатни учебници за учениците. Обещават още и да увеличат заплатите на лекарите и медицинските сестри и да продължат борбата си срещу „корупционните модели на прехода“, за да не отиват повече публични средства за лични облаги на политици и техните близки.

19:30 15.9.2022

Ицо Хазарта с песен за политическата си кариера, руския газ и "великия везир"

Христо Петров – Хазарта излезе с нова своя песен „Депутата Христо“. В нея се споменават епизоди от кариерата му на народен представител от "Продължаваме промяната" и се отправят реплики към политическите опоненти Бойко Борисов, Ахмед Доган, Делян Пеевски, Слави Трифонов, Костадин Костадинов, Тошко Йорданов, Десислава Атанасова и други.

Ето няколко от редовете на текста:

„Остави бедняка да си избере лихвара, май овцата пак е влюбена в месаря“.

„Тренирам с Реал Мадрид на стадиона, добре че дъщеря ми е във Барселона“.

„Целуни ръка на попа в оня манастир, целуни ръката и на великия везир.

Дай му два милиона да проектира язовир и да пазиме етническия мир“.

„В парламента май съм бил надрусан аз, каза го абстинентният към руски газ“

„Копейка, ква е твоята прогноза, твойте хора ше си праснат ли четвърта доза“

„Последно, кажи честно, мон амур, толкоо ли е вкусен тоя руски шнур“

17:15 15.9.2022

В страната ще има близо 12 000 секции на 2 октомври

За предсрочните парламентарни избори секциите в страната ще бъдат поне 11 845, съобщи на брифинг Централната избирателна комисия (ЦИК).

Зам.-председателят на ЦИК Росица Матева припомни, че това не е окончателният брой на секциите, тъй като два дни преди изборния ден секции се разкриват в болници, социални домове, затвори и плавателни съдове.

За гласуването в страната се предвидени 9369 машини, като 1105 секции машините ще бъдат по две. В чужбина е замислено да се гласува с общо 10 999 машини.

Матева посочи, че към ЦИК няма подадени сигнали за проблеми с организацията по изборите.

15:14 15.9.2022

С 4 повече от последния път. 755 секции ще има в чужбина на изборите на 2 октомври

Окончателният брой на изборните секции в чужбина ще бъде 755. За вота на 2 октомври те ще са с 4 повече от последните избори през ноември миналата година, съобщи БНТ.

От външното министерство увериха, че е спазен крайният срок за образуване на секции и качването на адресите им в сайта. Във ведомството вече са получени бюлетините и изборните книжа. Броят им надвишава 700 000, каза председателят на работна група "Избори" във ведомството Иван Кондов.

"Поне до момента ЦИК е решила да бъдат изпратени 525 машини в 290 секции. В 235 от тях ще се гласува с две машини. В останалите 55 с по една", каза Иван Кондов - постоянен секретар и председател на работна група "Избори" в МВнР.

15:06 14.9.2022

ГЕРБ представи план за възстановяване на България от кризите

ГЕРБ-СДС представиха свой план за възстановяване на страната.

В документа, озаглавен "България след кризите - план за възстановяване“, са заложени конкретни стъпки за преодоляване на икономическата нестабилност и енергийната криза, за подобряване стандарта на живот на хората, на бизнес средата и насърчаване на инвестициите. Образованието и здравеопазването остават приоритет, като се предвижда заплатите на лекарите да са три пъти от средната за страната, на медицинските сестри - два пъти, а санитарите да получават възнаграждение в размер на една средна работна заплата. Планирани са и четири детски болници.

Бившите управляващите планират още възобновяване изграждането на големите инфраструктурни обекти. Не се предвижда увеличаване на данъците. Не по-малко от 110 млрд. евро БВП в края на евентуално управление до 2026 г., е заложено още в плана.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска в програмата да бъдат включени и мерки за киберсигурност - включително създаване на държавна агенция.

"Това не е Библия, не е Коран, но е документ, който показва в какви срокове по какъв начин може да извадим България от кризата. Кръстът на ГЕРБ е все такъв - сами да го носим и всички да очакват да ги извадим от кризата, сякаш това става с магическа пръчка и с едно решение", каза Борисов.

"Това е сериозна програма на истинската десница, която е ГЕРБ-СДС", добави председателят на СДС Румен Христов.

08:53 14.9.2022

За първи път преди гласуването тестват избрани чрез жребий машини за грешки

В Министерството на електронното управление чрез жребий бяха определени 6 от общо 11 000 машини за гласуване, които ще бъдат тестват преди изборите на 2 октомври. Целта на процедурата, която се извършва за първи път, е експерти да проверят дали техническите характеристики на устройствата отговарят на всички изисквания на закона.

"Първо трябва да се провери документацията на машините - дали сертификатите им са истински, дали не са изтекли, дали отговорят на техническата спецификация. След което има хардуерен тест на машините - за лъчение и много други неща, както и проверка на софтуера на кода и на самия функционален софтуер", каза Благовест Кирилов - заместник-министър на електронното управление.

"Това е част от актуализираната методика, която бе приета за удостоверяването на машините. Смятаме, че това дава повече прозрачност на процеса", допълни той.

При тегленето на жребия присъстваха представители на политическите партии и на ЦИК.

"След проведената процедура имаме гаранция, че на случаен принцип са избрани машините, които ще бъдат тествани", каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

Тестването ще се направи в максимално кратки срокове, за да може след това устройствата да се подготвят за вота.

10:57 13.9.2022

ГЕРБ, БСП и ПП влагат най-много средства в предизборна реклама

От началото на септември ГЕРБ-СДС е похарчила 255 хил. лв за предизборна медийна реклама, БСП за България - 242 хил. лв., а "Продължаваме промяната" - 147 хил. лв. Трите коалиции формират около 50% от всички средства, вложени до момента за медийна реклама. На четвърто място е "Възраждане" със 118 600 лв.

Това показват данните от мониторинга на Институт за развитие на публичната среда (ИРПС) за медийната реклама по време на предизборната кампания. В него са включени официалните страници на 39 национални и регионални медии – 9 телевизии, 3 радиостанции, 11 вестника и 16 информационни сайтове и агенции. Първите резултатите са публикувани десет дни след началото на предизборната кампания и са с актуалност към 11-и септември, 2022 г. Подписаните договори между политическите формации и медиите възлизат на обща стойност от 1 255 230 лв. (без ДДС).

Партиите са възприели различен подход при избора на медии. От ГЕРБ-СДС са вложили равномерно средства в трите големи телевизии – БНТ, bTV и Nova, както и във вестниците 24 часа и Труд, пишат авторите на изследването. Формацията залага и на реклама в местни вестници и различни онлайн медии. БСП за България са инвестирали основно във в-к Стандарт. "Продължаваме промяната" са заложили на онлайн и печатни медии, като нямат нито един договор с телевизия.

Медиите с най-много приходи след първите 10 дни от кампанията са БНТ (248 хил. лв.), следвана от Евроком (246 хил. лв.) и Стандарт (200 хил. лв.).

Медиите, получили най-много средства от политически формации за предизборна реклама от началото на септември
Медиите, получили най-много средства от политически формации за предизборна реклама от началото на септември

17:34 12.9.2022

Петков се закани да изправи Борисов пред съда

Единственият възможен път пред България, за да не бъде страната най-бедната и корумпирана в Европейския съюз, е институциите да преследва корумпираните. Затова от "Продължаваме промяната" (ПП) са решени да изправят лидера на ГЕРБ Бойко Борисов пред съда. Това написа съпредседателят на формацията Кирил Петков във Фейсбук.

Думите му дойдоха часове след като стана ясно, че в сряда Европейският парламент ще обсъди ареста на Борисов през март.

"Разбирам, че Европейската народна партия, в която членуват евродепутатите на ГЕРБ, е настояла Европейският парламент да обсъди ареста на Борисов през март тази година", написа Кирил Петков.

"Няма да коментирам дали е нормално европейските институции да бъдат намесвани в предизборната кампания в България, нито ще коментирам отчаяния ход на Борисов да прибегне до ЕНП, за да изчисти репутацията си пред милионите граждани в България, разочаровани от неговото управление. Но ще заявя много ясно: твърдо сме решени да изправим Бойко Борисов пред съда", допълни Петков.

По думите му 12-годишното управление на Борисов се равнява на "безконтролност, корупция, схеми с пачки и кюлчета" и затова от ПП ще работят за реформиране на Антикорупционната комисия, така че тя "да преследва корумпираните и да тръгне по пътя на парите на Борисов".

Борисов беше задържан на 17 март по подозрения за изнудване на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който се намира в Дубай. Преди няколко седмици съдът обяви ареста му за незаконен.

12:35 12.9.2022

Борисов сравни Петков и Василев с Путин

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи поредна серия от обвинения към председателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев и сравни действията им с тези на руския президент Владимир Путин.

От Поморие, където беше на предизборна обиколка, Борисов коментира данни, според които инфлацията на хранителните продукти в Украйна е по-ниска, отколкото в България.

"Ама ще е по-ниска, защото в Украйна имат агресора Путин. А ние имаме двама: Кирил и Асен. В сравнение с тях поразиите са много по-големи", каза Борисов.

Според придружаващите Борисов данните, които цитират, са на Евростат и сочат, че само в Турция, Молдова и Литва инфлацията е по-висока от тази в България. Евростат обаче предоставя данни за инфлацията само за Европейския съюз. Според последното изследване на Trading Economics, които събират данни за целия континент, инфлацията на хранителните продукти в България (24,16%) е по-ниска от тази в Украйна (30,7%). Тя е най-висока в Турция (90,25%), Молдова (38,4%) и Унгария (33,1%).

11:02 12.9.2022

"Нападение от омраза". Кандидат за депутат от БСП е бил нападнат и бит в София

Кандидатът за народен представител от листата на БСП Никола Попстоев съобщи, че е бил нападнат и бит в късните часове на 9 септември. Инцидентът е станал на ул. "Кръстьо Сарафов" в столичния квартал "Лозенец".

По думите на Попстоев преди нападението той е бил пред Паметника на Съветската армия заедно с други членове на БСП, за да го "охранява". Там е имало "група от ултра националисти", които са опитвали да ги провокират.

След 22 часа Попстоев е тръгнал към дома си и по пътя е бил нападнат от двама души.

"Усетих удар и паднах на земята. И започна серия от ритници и удари с юмруци. Не мисля, че използваха някакви предмети. Сигурно около минута, минута и половина продължи всичко. Опитах да се надигна, те ме оставиха и тръгвайки да бягат ми казаха: "Предай на приятелчетата си, че това ги чака и тях!". По това съдя, че бяха част от онази група, която ни ругаеше на Паметника на Съветската армия, докато не си тръгнахме от там", каза Попстоев.

Председателят на БСП - София Иван Таков определи случилото се като "нападение от омраза".

18:03 11.9.2022

Стефан Янев иска "България да започне да плува срещу течението"

Бившият служебен премиер и лидер на партия “Български възход” Стефан Янев заяви по време на предизборно събитие в Ямбол, че е време “България да започне да плува срещу течението”, съобщи БТА.

По думите му страната повече от 30 години прави “едно и също в политически план и чакаме различен резултат”.

“Необходимо е да загърбим досегашните практики, да търсим това, което ни прави по-силни и ни води към по-добри решения – в икономическата и геополитическата среда. В тази криза, енергийна и политическа, лидерството на Европейския съюз го поставя в едно унизително състояние, да не е на мястото, на което заслужава. Това искаме да променим“, каза още Янев.

11:14 11.9.2022

Моделът ГЕРБ не се демонтира чрез омраза и реваншизъм, каза Карадайъ 

Нито една криза не може да бъде решена, докато липсва решение на политическата криза. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ при откриването на предизборната кампания на партията в Разград.

„Моделът ГЕРБ не се демонтира чрез омраза и реваншизъм, напротив – нормалността представлява диалог между различните партии, диалог между различните парламентарни групи, между власт и опозиция, между политици и народ, между институции“, добави той.

Карадайъ заяви още, че мисията на ДПС е да пази „целостта, мира и сигурността на нашата страна, на нашата родина България, но и да сме защитници на демокрацията всеки ден“.

17:38 10.9.2022

"Продължаваме промяната" обещава 900 лв. минимална работа заплата от догодина

Заработване на антикорупционната комисия и 900 лв. минимална работна заплата от 1 януари 2023 г. са сред основните задачи на „Продължаваме промяната“, ако участват в бъдещото правителство.

Това обявиха бившият финансов министър Асен Василев и бившият зам.-председател на парламента Мирослав Иванов по време на представяне на листата на партията в Ямбол.

„В края на предишния мандат се прие законодателство, за да заработи пълноценно Европейската прокуратурата. Ако заработи и антикорупционната комисия, това ще позволи да се пресекат тези безкрайни практики на кражби на обществен ресурс“, каза Василев.

15:33 9.9.2022

"Демократична България" поиска оставката на служебния енергиен министър Росен Христов

„Демократична България“ иска служебният министър на енергетиката Росен Христов да бъде незабавно отстранен. Това беше съобщено в петък в прессъобщение на партията.

„Поводът е пълният провал в управлението на газовата криза, опитът България отново да се постави в зависимост от “Газпром” и режима на Путин, чрез подновяване на преговорите и отказът на вече договорените 6 танкера с втечнен газ“, се казва още в съобщението.

Според „Демократична България“ поведението на служебното правителство и конкретно енергийния министър е „унижение“ за България. Политиците смятат, че неговите действия са против националния интерес и показват, че кабинетът с премиер Гълъб Донев е зависим от Русия.

13:38 9.9.2022

Българите в 62 държави ще могат да гласуват на 2 октомври

Българските граждани в 62 държави ще могат да гласуват на изборите за народни представители на 2 октомври. Това стана ясно от решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), което определя страните, в които ще бъдат разкрити секции.

Според данните, посочени в решението, приблизителният брой секции, които ще бъдат разкрити зад граница, е 817. Този брой обаче не е окончателен. Секциите в някои държави като Австрия, Германия, Канада и Норвегия ще бъдат обявени до 16 септември под условие, че бъде получено съгласието на приемащата държава за произвеждане на изборите и разкриването на избирателни секции.

Броят на секциите, които се разкриват автоматично на база на данни от предходни избори е 734. В четвъртък от Министерството на външните работи казаха, че на тези избори те ще са повече от това.

Ето пълният списък на държави, в които българите ще могат да се включат в парламентарните избори през октомври и колко секции се очаква да бъдат разкрити:

1. Австралия - 5

2. Австрия - 15

3. Азербайджан - 1

4. Албания – 5

5. Алжир - 1

6. Армения - 1

7. Беларус – 1

8. Белгия - 15

9. Босна и Херцеговина - 1

10. Бразилия - 1

11. Германия - 77

12. Грузия -1

13. Гърция – 24

14. Дания - 9

15. Египет - 1

16. Израел - 1

17. Иран – 1

18. Ирландия - 5

19. Исландия - 1

20. Испания - 65

21. Италия – 26

22. Йордания - 1

23. Канада - 14

24. Катар – 1

25. Кипър - 8

26. Китай - 2

27. Косово - 1

28. Кувейт – 1

29. Ливан - 1

30. Люксембург – 2

31. Малта – 2

32. Мароко – 1

33. Молдова – 8

34. Нидерландия - 23

35. Нова Зеландия - 2

36. Норвегия – 11

37. Обединени арабски емирства - 2

38. Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия - 126

39. Полша - 2

40. Португалия - 3

41. Република Корея - 1

42. Република Северна Македония - 7

43. Република Южна Африка - 3

44. Румъния – 1

45. Русия - 3

46. Саудитска Арабия - 1

47. САЩ - 55

48. Сингапур – 1

49. Словакия – 1

50. Словения – 1

51. Сърбия – 4

52. Тунис – 1

53. Турция – 166

54. Унгария – 1

55. Финландия – 4;

56. Франция – 16

57. Хърватия – 1

58. Черна гора – 1

59. Чехия – 3

60. Швейцария – 11

61. Швеция – 3

62. Япония - 2

09:27 9.9.2022

Служебният кабинет няма да орязва социалните мерки на предишното правителство, каза Пеканов

Служебният кабинет няма да участва в изготвянето на държавния бюджет за 2023 г. и няма да орязва пенсиите, социалните помощи и данъчните облекчения, приети от предишното правителство. Това каза служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов пред Нова телевизия в петък.

Коментарът идва само ден след изказване на бившия финансов министър Асен Василев, който в четвъртък каза, че се е сдобил с доклад на Министерството на финансите (МФ), според който се предвижда орязване на социални мерки.

„Бюджетът за тази година, така или иначе, е приет, а този за 2023 г. ще бъде предложен в края на октомври", каза Пеканов. Той допълни, че служебният кабинет няма да участва в тази дейност.

По отношение на парите за България по Плана за възстановяване и устойчивост Пеканов призова следващият парламент възможно най-бързо да приеме реформите, които Европа настоява да бъдат направени.

Той съобщи още, че България ще получи най-малко 500 млн. евро като финансиране от Брюксел заради енергийната криза. "В момента готвим документацията, с която да поискаме 130 млн. евро от фонд "Солидарност", за да подпомогнем възстановяването на наводнените места в Карловско. По думите му средствата ще могат да се използват за възстановяване на инфраструктурата и домовете на хората.

Заредете още

Facebook форум

XS
SM
MD
LG