Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пеевски и Карадайъ предлагат закон в защита на националната сигурност от руски капитали


Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ
Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ

Законопроект целящ критичната ифраструктура да бъде предпазена от овладяване с руски капитали внесе в парламента ДПС. Партийният пресцентър уточнява, че екипът писал проект е "воден от лидера на Движението Мустафа Карадайъ и народния представител Делян Пеевски."

През 2021 г. самият Делян Пеевски беше санкциониран от САЩ по закона „Магнитски“ заради корупция. По-късно санкции заради корупция му наложи и Великобритания.

Законопроектът беше обявен от депутата от ДПС Станислав Анастасов. Той е за "скрининг на преките чужди инвестиции, с цел да се предпази икономиката ни от корозивен капитал, особено руски". Под "корозивен капитал" се разбира "инвестиции или придобивания, които имат потенциала да навредят на националната сигурност или на обществения ред в България, и, в по-широк смисъл, на европейските и атлантическите партньори на България".

Атастасов каза, че обхватът на инвестициите, които са обект на законопроекта, са от критичната инфраструктура. "Било то физическа или виртуална, включително свързана с енергетика, с транспорт, здравеопазване, медии, комуникация, обработка или съхраняване на данни, въздухоплаване, отбрана, чувствителни съоръжения и пр."

Атанасов каза, че се се засилват тенденциите в световен мащаб на зловредните инвестиции, основно руски, с "корозивни" капитали, особено в контекста на непровокираната руска агресия в Украйна. Със законопроекта трябва да се създаде и междуведомствен съвет за скрининг на преките чуждестранни инвестиции към министъра на иновациите и растежа.

Съветът ще е колективен орган, който ще разглежда постоянно всички чуждестранни инвестиции, които са свързани със сигурността и обществения ред.

С проекта се променя Законът за насърчаване на инвестициите и се създава механизъм за прилагане на регламент на ЕС 2019/45.

Атастасов каза още, че проектът е продължение на инициативата на ДПС, с която бяха забранени т.нар. "златни паспорти".

Заедно с Делян Пеевски по закона Магнитски беше санкциониран и бившия зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков. Американските власти съобщиха, че “Пеевски е използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна”.

Желязков е предлагал “подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация, която да бъде предавана на Пеевски”. Тези, които са приемали предложението са били назначавани на “влиятелни длъжности” и са получавали “месечен подкуп”, казаха САЩ през лятото на 2021 г.

Пеевски се опитва да обжалва решението на САЩ, но през март молбата му беше отхвърлена и дори бяха добавени нови обвинения.

На 7 юни парламентът избра Делян Пеевски за член на комисията по конституционни въпроси, която трябва да направи промени необходими за съдебната реформа. Това стана в сряда с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ" (ИТН).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG