Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ отхвърлят претенциите на Пеевски срещу "Магнитски". Добавиха нови обвинения


Делян Пеевски
Делян Пеевски

Финансовото министерство на САЩ отхвърля аргументите на Делян Пеевски от ДПС срещу санкционирането му по глобалния закон “Магнитски”. Това става ясно от цитиран от “Капитал” отговор на ведомството по заведеното от българския политик дело в американския Окръжен съд за столичния окръг Колумбия.

Към отговора е приложено и писмо до американската кантора, наета от Пеевски, за да води делото срещу финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън. В него Вашингтон излага допълнителни обвинения срещу кадъра на ДПС и бившия зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков. Двамата бяха санкционирани от САЩ за корупция заедно с Васил Божков през юни 2021 г.

Тогава американските власти съобщиха, че “Пеевски е използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна”.

Според Вашингтон Желязков е предлагал “подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация, която да бъде предавана на Пеевски”. Тези, които са приемали предложението са били назначавани на “влиятелни длъжности” и са получавали “месечен подкуп”, казаха САЩ през лятото на 2021 г.

Сега тази информация е допълнена с “допълнителни данни, които потвърждават финансовите/бизнес отношения на Пеевски и Желязков”. Това става, след като преди няколко седмици САЩ обявиха втора порция от санкционирани за корупция в България.

“През 2018 г. висш български служител е назначен на високопоставена ръководна длъжност под контрола на Желязков, за да се гарантира, че Пеевски има лоялност и контрол”, твърди Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към американското финансово министерство.

В писмото на институцията не се споменава конкретно име, но споменатия времеви период и описанието на държавния пост съвпадат с назначаването на Пламен Георгиев за председател на новосъздадената тогава Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). По същото време настоящият главен прокурор Иван Гешев пък стана заместник на предшественика си Сотир Цацаров.

В края на миналата година именно Гешев стана обект на критики от страна на американския конгресмен Уорън Дейвидсън. Той дори призова българският главен прокурор също да бъде санкциониран заради пренебрегването на вече наложените наказателни мерки по “Магнитски”.

Веднага след обявяването на американските санкции през 2021 г., българската прокуратура започна проверки. На 21 юли 2021 г. Гешев беше попитан по време на свое изслушване в парламента дали има образувано дело срещу Пеевски по този повод. Той отговори, че няма "личен интерес" по темата и не е запознат.

Шест дни по-късно ръководителката на вече закритата Специализирана прокуратура Валентина Маджарова съобщи, че проверката срещу Пеевски и Желязков е прекратена. Това съвпадна с рождения ден на депутата на ДПС. Седмица по-късно адвокатите му внесоха иск срещу наложените му санкции в Окръжния съд на окръг Колумбия.

По повод извършената в спецпрокуратура проверка от финансовото министерство на САЩ сега посочват, че наблюдаващият прокурор “не е имал достъп до доказателствените средства, въз основата на които OFAC е включила вашия клиент в списъка”.

В иска на Пеевски срещу наложените му санкции се сочеше като аргумент именно отказа на спецпрокуратурата да образува разследване срещу него. Затова Вашингтон припомня, че мерките по “Магнитски” имат политически характер и решенията на българската прокуратура нямат значение в случая.

OFAC дори посочва пропуски в прокурорската проверка във връзка с американските твърдения за участие на Пеевски в схема с даване на българско гражданство. Оттам казват, че отказът на българското държавно обвинение да се занимава с тези съмнения се основава на факта, че нито Пеевски, нито Желязков са заемали длъжности, свързвани с тези дейност. И добавят, че това “не отменя аргумента, че те са ръководили схема за подкупи, включваща програмата за гражданство, чрез други хора”.

Вашингтон посочва още, че макар прокуратурата да е установила, че архивите на Съвета по гражданство са унищожени през 2020 г., не се е усъмнила “относно точността или пълнотата на информацията, получена от службата след унищожаването на съответните документи”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG