Връзки за достъпност

Извънредни новини

Природният газ става по-евтин в разгара на отоплителния сезон


Хранилището за природен газ в Чирен
Хранилището за природен газ в Чирен

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определи цената на природния газ за януари да бъде в размер 77,60 лева за мегаватчас (MWh). Тази сума е с над 11% по-ниска от цената на газа през декември, която беше 87,50 лв./MWh.

Новината идва на фона на постепенното понижаване на цената на природния газ през изминалата 2023 г. През януари миналата година КЕВР утвърди цена от 179,33 лв./MWh, но още през февруари тя спадна до 124,35 лв./MWh.

Само в началото на отоплителния сезон през ноември и декември 2023 г. се забеляза покачване на цената над 80 лв./MWh.

Сегашната цена за януари 2024 г. не включва таксите за достъп и пренос, акциза и данъка върху добавената стойност (ДДС). Това е сумата, на която държавният оператор „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и на лица, които имат лиценз за производство и пренос на топлинна енергия.

„Намаляването на цената на природния газ в разгара на отоплителния сезон е добра новина за всички български потребители, които потребяват синьо гориво“, каза председателят на КЕВР Иван Иванов, цитиран от БТА.

По думите му прави впечатление, че цената на природния газ намалява в зимния период, когато е нормално да се увеличава заради нарастването на потреблението. Това се обяснява със сравнително мекото време, както и със запълнените газови хранилища в цяла Европа.

От КЕВР увериха още, че нужните количества природен газ за българския вътрешен пазар са подсигурени от няколко различни източника.

Азерски газ ще се доставя по интерконектора между България и Гърция, който заработи през октомври 2022 г. с цел да намали зависимостта на България от руския газ.

България има действащ дългосрочен договор с Азербайджан за внос на природен газ. През януари той ще покрие над 40% от потреблението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG