Връзки за достъпност

Извънредни новини

Производителите на руските ракети "Кинжал" са избегнали санкциите, пише Инсайдър


Свръхзвуков изтребител МиГ-32 с ракета Kh-47M2 "Кинжал".
Свръхзвуков изтребител МиГ-32 с ракета Kh-47M2 "Кинжал".

Компаниите, които участват в производството на руските балистичните ракети "Кинжал", не са попаднали под западните санкции след началото войната в Украйна. Това показва разследване на Инсайдър.

"Кинжал" са едно от шестте оръжия от "ново поколение", които бяха представени от президента на Русия Владимир Путин през 2018 г. Тогава той каза, че тези ракети не могат да бъдат свалени от нито една от чуждестранните системи за противовъздушна отбрана.

По-късно Украйна успя да свали хиперзвукова ракета през май 2023 г. Това стана възможно с американската система за противовъздушна отбрана "Пейтриът". "Кинжал" са, може би, най-опасното руско оръжие, използвано във войната с Украйна.

От началото на войната производството на свръхзвуковата ракета, базирана на "Искандер", е увеличено. Руската държава плаща за един "Кинжал" 10 млн. долара.

"Искандер" и "Кинжал" се произвеждат от базираното в Коломна конструкторско бюро КБМ на Машиностроителната корпорация. Тя е част от холдинга "Високопрецизни комплекси" на държавната корпорация "Ростех".

В ракетите се използват американски микрочипове, които се внасят от базираната в Москва компания ETC Electronics LLC, чрез китайска компания ETC Electronics Limited. Формалният основател на ETC Electronics е 38-годишната Екатерина Кулаковская не е в списъка със санкциите на Европейския съюз (ЕС).

Материали и оборудване се внасят и от Европа. Според уебсайта за държавни поръчки на Русия КБМ получава датчици за студ и топлина от московската фирма Ostek-Test Ltd, която продължава да внася оборудване от Полша дори по време на войната, според данни на базата митнически данни ImportGenius.

Особено много доставки идват от Германия. Разработчикът на "мозъците" за кинжалите е НИИЕП (Научноизследователски институт за електронни устройства), който е част от "Ростех". Негов подизпълнител е Radiant-EK. Той доставя бобини и ленти за защитна опаковка на електронни компоненти от Германия (изпращач - Advantek Gmbh).

Сред другите европейски държави, от които е имало доставки, са Литва, Белгия и Великобритания според разследването на Инсайдър.

Преди седмица Путин каза, че е наредил на самолети МиГ-31, въоръжени с ракети „Кинжал“, които могат да достигнат обхват от над 1000 км, да изпълняват постоянни мисии над неутрални води в Черно море.

След началото на непредизвиканата война на Русия срещу Украйна редица западни държави наложиха безпрецедентни икономически санкции на Москва с цел да ограничат възможността ѝ да воюва.

ЕС прие 11 пакета санкции срещу Русия, като през юли срокът им беше удължен с шест месеца - до 31 януари 2024 г. Сред наложените санкции са изключването от системата за разплащания SWIFT, както и са забрана за търговия с водещи руски компании, забрана за внасяне на евро, блокиране на имуществото на руски олигарси и политици на Запад.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG